fallback

Петролът стигна четиримесечно дъно

Коментар от Ню Йорк на Пим Фокс, Bloomberg на 7 август 2015

07.08.2015 | 08:38

Американският лек суров петрол падна до най-ниските си нива за последните четири месеца и вече се търгува под 45 долара за барел. В момента има няколко фактора, които едновременно оказват своето влияние. От една страна Федералният резерв се погдготвя за евентуално повишение на лихвите до края на годината. Фед преследва целевото ниво на инфлацията, което е 2 процента.

В същото време обаче петролът поевтинява, валутите на държави като Мексико, Австралия и Канада също понасят удари и в резултат на това те се нуждаят от повече петролни приходи. Стана ясно например, че Саудитска Арабия е емитирала облигационна емисия в размер на 4 милиарда долара. Засега не е ясно каква е нейната цел, но вероятно те ще се нуждаят от тези пари, ако петролът се задържи на тези ниски нива за по-дълго време.

 

Предполага се, обаче, че за саудитците добивът струва по 10 долара на барел. И затова поевтиняването не е проблем за тях. Те показаха, че стратегията им е да добиват колкото се може повече и да се опитат да извадят останалите играчи от бизнеса.

Това обаче не е добра новина за държави като Венецуела, тъй като 80% от техните валутни приходи идват от петролния износ. За Канада новините също са лоши, защото икономиката й също се базира на добивиня сектор. По тази причина е много интересно дали този спад в цената на петрола се отразява на инфлационните очаквания"

 

Със сигурност Саудитска Арабия не е особено загрижена за това какво се случва във Венецуела или Канада. Но е любопитно как ще реагират Джанет Йелън и Федералният резерв. Те имат две цели - инфлацията и трудовия пазар. Очевидно картината на заетостта изглежда добре, но за инфлация е трудно да се говори. И според мен има е един трети, скрит фактор, и това е силният долар.

 

fallback
fallback