Очаква ни „супер четвъртък” от BoE

От 6 август Английската централна банка ще публикува цялата информация едновременно

05.08.2015 | 15:14 Редактор: Велко Каменов
Очаква ни „супер четвъртък” от BoE

Наричат го „супер четвъртък”. Тогава Английската централна банка ще изнесе купища данни. До момента всеки месец решенията на централната банка за паричната политика и протоколите от срещите ѝ ставаха публично достояние с разлика от 2 седмици. Докладът за инфлацията пък излизаше някъде между тези дати, веднъж на 3 месеца. Така потенциално решенията на инвеститорите можеше да се променят често.

Всичко това ще се промени. От 6 август Английската централна банка ще публикува едновременно решението си за паричната политика, протокола от срещата, включително гласуванията, както и всички нови прогнози, отнасящи се за всяка част на икономиката на Великобритания. Едновременното обявяване на информацията означава, че инвеститорите ще разполагат с всичко необходимо в рамките на секунди и ще могат да оценят ситуацията в един момент.

Това е безпрецедентен ход от страна на централна банка. Ето как ще се осъществи всичко. Срещата в сградата на банката на улица Треднийдъл ще се проведе на 5 август и тогава ще се гласува за паричната политика на Великобритания. Решението, заедно с всичко останало, ще бъде обявено на следващия ден в 12 на обяд. Това ще даде време за анализ на цялата информация от 45 минути, преди да започне пресконференцията на гуверньора Марк Карни.

Джонатан Феро Bloomberg