fallback

Златната супермина в Калгурли скоро ще бъде закрита

Bloomberg с репортаж за златната мина в Калгурли, Западна Австралия, която дава препитание на хиляди хора

04.08.2015 | 15:48 Автор: Виктория Крумова

Пол Алън, Bloomberg: В страна, известна с мините си, една от тях властва над останалите. Супер-мината Калгурли оправдава името си. Най-голямата открита мина в Австралия е дълга 3.5км, широка е 1.5км и дълбока 650м. Всяка година произвежда до 850 000 унции злато. Погледната отгоре, мината и инфраструктурата към нея, е по-голяма от самия град Калгурли. Това наблюдение е малко страшно. Мината осмисля Калгурли – 11 000 души работят в самата мина, а една пета от населението на града работят в минната индустрия.

Въпреки това се предвижда дейността да приключи през 2019г., а нискокачествените запаси ще се изчерпат през 2029г. Какво ще стане тогава?

Очевидно е предстоящ проблем, добре известен на местните власти, а решението е повече мини.

Дон Бърнет, президент Kalgoorlie-Boulder: Уверени сме, че сме нещо повече от супер-мина, която е сърцето на града, що се отнася до добива на злато. Но има много други мини, които не са толкова големи, но определено са доста големи и там има много повече злато, което хората откриват през цялото време.

Пол Алън, Bloomberg: Въпреки че Kalgoorlie Consolidated Gold Mines вече планират закриване на супер-мината, не са спрели да опитват да вземат и последната унция злато.

Още по темата

Иън Бътлър Kalgoorlie Consolidated Gold Mines: Разполагаме с много информация и най-доброто място за търсене. Ще продължим разкопките.

Пол Алън, Bloomberg: Тъкмо навреме се носят слухове, че златото се копае точно под Калгурли. На конференцията на Diggers&Dealers съсобственикът на супер-мината Newmont побърза да успокои всички.

Том Палмър, Newmont Mining: Съжалявам, че ще ви разочаровам, но ние всъщност се фокусираме върху централния коридор, който е в източната част на мината.

Пол Алън, Bloomberg: Слуховете показват колко важни са мините за живота тук – огромната слънчева пустош е пълна с подобни истории. Призрачни градове като Брод Ероу, само на 30 минути от Калгурли. През 20-те година на ХХ век тук са живели 15 000 души и са имали собствена борса. Сега е останала само кръчмата, посещавана от туристи. Това напомня какво може да се случи, когато златните реки пресъхнат.

 

fallback
fallback