Саудитска Арабия диверсифицира икономиката си

Страната е силно зависима от петрола

31.07.2015 | 15:01 Редактор: Велко Каменов
Саудитска Арабия диверсифицира икономиката си

Благодарение на солидните запаси от петрол Саудитска Арабия може да си позволи изграждането на небостъргачи и скъпи молове за пазаруване. Краят на ерата на зависимостта от петрола обаче ще дойде. Някои от жителите на страната започват да развиват алтернативни двигатели за икономиката.

Фахат Ал Рашийд се опитва да изгради напълно нов бизнес модел, като финансира построяването на цял град от нищото. Нищо подобно не е правено в света досега. Градовете по принцип се строят от държавите, а не от частния сектор. Това е първият град на стойност 100 милиарда долара. След като построи града, собственикът му ще печели като дава под наем площи и обекти на различни индустрии. Един ден висококвалифицирани работници може да заживеят в него, но засега по-голяма част от жителите на града са работниците, които строят сградите. В страна, богата на петрол, където правителството осигурява помощи на много от гражданите, понякога е трудно  да ги накарат да влязат в работната сила.

Заид Ал Отаби е ръководител на отдела за проучвания на единствената фабрика за производство на соларни панели в Саудитска Арабия. Той казва, че пустинният климат в страната е идеален, за да може да се извлече полза от енергията на слънцето. Въпреки обещанията на правителството да подкрепя индустрията, все още фабриката произвежда тестови панели.  Отаби обаче очаква сериозен ръст на инвестициите в сектор при усилия от страна на правителството.

Друг двигател на растежа могат да представляват технологиите. За 80-те бизнеса, родили се в най-големият инкубатор в страната обаче, както и за всичко друго в Саудитска Арабия, лесният достъп до капитал не е гаранция за икономически успех.