fallback

ДПС иска по-висок преференциален праг за местните избори

Реформаторите са категорично против идеята

29.07.2015 | 17:37 Автор: Кремена Кръстева

ДПС отново предлага да се премахне забраната за агитацията на майчин език. В 42 НС това предложение не успя да мине.

Тогавашният коалиционен партньор на ДПС – БСП не подкрепи идеята, преди време в самата левица имаше брожения да бъде изключен от парламентарната група Георги Кадиев, който излезе с предложение да отпадне забраната за агитация на майчин език.

ДПС е внесла поправка в Изборния кодекс, с която кандидат ще може да пререди водача на листата само, ако събере толкова гласове, колкото са нужни за спечелване на място в общинския съвет.

В момента преференциалният праг за местните избори е 7%.

От ДПС твърдят, че по този начин ще се гарантира справедливостта на преференциалния вот. На точно обратното мнение са реформаторите, които настояват  хората да получат повече права да пренареждат партийните листи.

Въпреки че въведоха преференциите в изборното законодателство, част от партиите по време на предишните парламентарни избори не се поколебаха да отстранят от редиците си в парламента онези, които спечелиха от преференциите в разрез с повелите на партийните ръководства.

От ДПС са убедени, че ще намерят подкрепа за това предложение, а неофициално депутати коментираха, че идеята вероятно ще бъде припозната от много хора в парламента.  

 

fallback
fallback