Хосе Мануел Сориа: Испания няма да ограничава броя на туристите

Коментар на Мария Тодео за телевизия Bloomberg от Мадрид

24.07.2015 | 16:34 Редактор: Георги Стоянов
Хосе Мануел Сориа: Испания няма да ограничава броя на туристите

Министърът на туризма на Испания е отхвърлил предложение на кмета на Барселона да ограничи броят на посетителите там. Хосе Мануел Сориа казва, че вместо това, страната трябва да се фокусира върху целта да изгради репутация на туристическа дестинация.

Хосе Мануел Сориа, министър на туризма на Испания:

През 2014 счупихме всички рекорди, след като страната ни посетиха 65 милиона международни туристи, които похарчиха около 63 милиарда евро.

Още по темата

Така че това е наистина важно. Да налагате каквито и да е ограничения на броя на туристите, които могат да посетят страната, би звучало например като да наложите ограничение на броя на колите, които се произвеждат в Германия.

Испанският министър на туризма разговаря с нашия кореспондент Мария Тодео. Тя се присъединява към нас от Мадрид. Добър ден Мария, Испания отново е на път да отбележи рекордна година в туризма. От къде дойде това предложение или трябва да разгледаме нещата в различен контекст?

Мария Тодео: Както ти спомена, Испания е на път отново да бъде посетена от рекорден брой туристи – очаква се техният брой да достигне 68 милиона. 

Това е невероятно важен сектор за икономиката. Имаше обаче спекулации, че кметът на Барселона - която е подкрепяна от Подемос - че тя иска да наложи ограничения на броя на туристите, които идват в Барселона.

Тя казва, че прекалено много хора идват в града. Министърът обаче беше пределно ясен – той казва, че ограничения няма да бъдат налагани.

Той казва, че централното правителство е решено да направи, каквото е необходимо, за да защити индустрията.

Тя генерира 11% от брутния вътрешен продукт на страната, така че е много важна. Както чухте в този клип, той каза, че идеята Испания да ограничи броя на туристите е все едно Германия да ограничи броя на колите, които произвежда.

Така че това просто няма да се случи. Дори не се обсъжда подобна идея.

Барселона е замразила издаването на лицензи за нови хотели през тази година. Какво означава това за сектора и смятате ли, че тази мярка ще бъде продължена? 

Мария Тодео: Кметът вече наложи тази забрана за тази година, което означава, че те няма да издават нови лицензи и нови хотели в Барселона няма да бъдат отваряни.

Ние разговаряхме с администрацията на града вчера и те подчертаха, че мярката е само за тази година и че тя няма да бъде продължавана.

Но отново, министърът на туризма беше пределно ясен, по отношение на това. Той каза, че кметът е взел грешното решение, че създава грешно впечатление и че той се надява, че тази мярка няма да бъде продължавана.

Благодаря ти много. Мария Тадео от Мадрид.