fallback

МВФ предупреждава за дълговите нива на Япония

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

24.07.2015 | 16:20 Автор: Георги Стоянов

МВФ предупреждава за нарастващата дългова тежест на Япония. Фондът предупреждава, че дълговете на Токио могат да достигнат 300% от брутния вътрешен продукт на страната до 2030, освен ако абеномиката не проработи. Ивон следи тази история за нас. Ивон, какво казва МВФ?

Ивон Ман: Те казват, натиснете копчето за рестартиране, защото дълговите нива на Япония просто са неустойчиви, ако Токио продължа със сегашните политики и не направи някакви промени.

Още по темата

Този доклад на МВФ беше публикуван в четвъртък. Те казват, че японското правителство наистина трябва да обмисли прилагането на някакви правила - да въведе ограничения за свръх бюджета, да ограничи разходите, както и да позволи независима оценка на прогнозите си, защото МВФ казват, че тези твърде оптимистични очаквания за икономиката просто не работят.

Те казват, че това накърнява доверието и застрашава плановете на правителството да постигне бюджетен излишък до 2020.

Говорихме за тази идея на Шинзо Абе да консолидира фискалните си планове. МВФ казват, че това би стабилизирало дълговия проблем само временно на около 250% от БВП през следващите години.

Може да видите обаче, че през следващите 15 години, ако нещата не се променят, дълговите нива могат да достигнат тези 290% от БВП през 2030.

Те казват, че в дългосрочен план правителството трябва да понижи първичния структурен баланс с около 4,5% от БВП.

Нека погледнем настоящата прогноза, която беше публикувана тази седмица. Бюджетният дефицит все още се очаква да е 1% от БВП до 2020, дори при най-оптимистичните сценарии за 2% икономически растеж в страната.

Те казват, че нарастването на дълговите нива донякъде е овладяно, защото както знаем, голяма част от дълговете в Япония се държат на местно ниво от хората в Япония.

МВФ обаче предупреждават, че наистина не може да очакваме, че това ще продължи.

Още по темата

Да, това е основният момент, че дълговете се държат вътре в страната, така че хората се опасяват по-малко за тях. Но разбирам, че МВФ коментират не само дълговете на страната, но също така и монетарната политика на Японската централна банка.

Ивон Ман: Да, те предупреждават и за поведението на Японската централна банка. Те казват, че банката трябва да е готова да окаже допълнителна подкрепа за икономиката.

Те предупреждават, че заложената инфлационна цел от 2% няма да бъде достигната в средносрочен план.

МВФ прогнозира, че инфлацията в страната ще достигне 1,5%. Йената, казват те, е сравнително по-слаба от това, което може да се предположи от икономическите фундаменти.

Те обаче допълват, че слабата йена е била доста полезна за икономическия цикъл, както и по отношение на проблема с ниската инфлация.

Оптимизирането на икономическите политики обаче е от ключово значение, коментират от МВФ, така че тези политики да не се окажат пречка за инфлацията и растежа.

Какво да кажем за Китай, защото това е голямата тема през последните дни. Какво казва МВФ за разпродажбите на фондовите пазари там?

Ивон Ман: Те казват, че тези разпродажби  няма да се отразят на желанието на Пекин юанът да получи статут на валута за резерв.

Те разглеждат правилата в перспектива и посочват, че като цяло те предполагат дългосрочни, а не краткосрочни усилия.

От значение е дали Китай ще отвори финансовите си пазари и те казват, че Китай има напредък на този фронт

По отношение на краткосрочните пазарни движения, това не е нещо, което МВФ следи, когато обмисля статута на юана.

 

fallback
fallback