Атина одобри втория пакет от мерки за икономии – какво следва

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Токио

23.07.2015 | 13:10 Редактор: Георги Стоянов
Атина одобри втория пакет от мерки за икономии – какво следва

Гръцкият парламент прие втора серия от мерки за бюджетни икономии. Премиерът Алексис Ципрас обяви, че тези предварителни мерки са последните преди страната да получи част от новото спасително финансиране. Шери Ан проследява тази история за нас. Какво друго казва премиерът, Шери?

Шери Ан: Ципрас се опит да оправдае мерките, които трябваше да се гласуват в парламента, с необходимостта от тази спасителна програма.

Още по темата

Той каза, че тази втора серия от предварителни мерки е необходима, за да може страната да получи тези 93 милиарда долара от новата спасителна програма.

Той също така посочи, че това са последните мерки, които трябва да бъдат приети, преди да получат тези спасителни средства.

Депутатите бяха в парламента цяла нощ. Гласуването трябваше да се случи в полунощ, но беше отлагано няколко пъти, като накрая мерките бяха приети в 4 сутринта.

Имаше сериозна опозиция срещу тези нови мерки за икономии. Ципрас се опитва да задържи мнозинството си достатъчно дълго, за да финализира спасителната програма.

Когато законодателите приеха първия пакет от мерки за икономии миналата седмица, близо една четвърт от депутатите от управляващата партия Сириза се вдигнаха на бунт.

Така че процесът беше доста труден. Те дебатираха дори процедурата, как да проведат това гласуване цял час.

Накрая Ципрас заяви, че те трябва да приложат тази програма, в която правителството не вярва, тъй като предела на преговорите е достигнат.

Той също така обвини консервативните сили в ЕС, че те все още искат да изгонят Гърция от валутния съюз, дори след като страната му прие исканията на кредиторите.

И все пак той подчертава, че това е последната серия от предварителни мерки, за да може страната му да получи този спасителен пакет.

Протестиращи срещу мерките за икономии се събраха пред парламента. Имаше и доста полиция.

Напрежението в Атина е много силно. Въпреки това Ципрас разполагаше с достатъчно гласове в подкрепа на тези мерки.

Шери, банките са отворени отново, но въпросът е, как се справят и от каква подкрепа се нуждаят?

Шери Ан: Риш, съжалявам, но не мога да чуя въпроса ти. Нека само ти кажа, че напрежението в Атина беше доста високо, но банките сега са отворени отново, макар капиталовите контроли все още да са в сила.

ЕЦБ обаче понижи натиска върху гръцките банки, след като увеличи ликвидната си подкрепа за тях с 981 милиона долара.

Фондовата борса в Атина предстои да отвори. Сега те дискутира необходимите регулации, за да може това да се случи.