fallback

Ще събере ли Ципрас подкрепа за третия спасителен план

ЕЦБ ще възстанови достъпа на Гърция до стандартните кредитни линии

22.07.2015 | 17:51 Автор: Георги Стоянов

Пол Гордън, Bloomberg: Проучване на Bloomberg, публикувано днес , показва, че малко над 50% от икономистите очакват, че ЕЦБ ще облекчи условията за обезпечение, които бяха затегнати, след провала на преговорите, най-късно до септември и ще възстанови достъпа на Гърция до стандартните кредитни линии на централната банка до края на годината.

Още по темата

Това се случва доста бързо, но за да се случи трябва да видим прогрес и по отношение на реформите, за които правителството в Атина обеща и за това ЕЦБ ще се върне в Атина доста скоро, за да проследи този процес, който трябва да доведе до третия спасителен план.

Бен Силс, Bloomberg, Атина:

 

Основният момент ще е да следим мащаба на бунта в Сириза. Миналата седмица имаше 32-ма депутати от Сириза, които гласуваха срещу мерките – това е една пета от парламентарната група на Ципрас.

И това повдига въпроси за това, каква ще бъде управляващата коалиция в бъдеще.

 Разбира се, първо те трябва да извършат тези реформи и да стигнат до подписване на спасителната програма.

Остават обаче въпроси за това как и дали Ципрас може да продължи да управлява след това.

Фабрик Монтан, главен икономист на Barclays Capital Services:

Ципрас изглежда в по-изгодна позиция в сравнение с някои от своите депутати. Незабравяйте, че той командва, той получи подкрепата на хората, а не отделни представители на партията.

И ако той реши да изключи някои депутати от партията си, те ще изгубят местата си.

Така че когато говорим за баланс на силите, бих бил по-малко притеснен за това дали Ципрас ще изгуби мястото си, отколкото това просто мнозинството да бъде преструктурирано.

 

fallback
fallback