Китайските банки издават кредитни писма за да предотвратят фалита на бизнеси

Коментар на Лиантинг Ту за телевизия Bloomberg от Хонконг

22.07.2015 | 14:05 Редактор: Георги Стоянов
Китайските банки издават кредитни писма за да предотвратят фалита на бизнеси

Китай се връща към един изпитан метод за справяне с дълговете. Те издават все по-голям брой кредитни писма на фона на все по-големия брой фалити. Разгледахме тази история в детайли. С нас е нашият кореспондент Лиантинг. Лиантинг, как това ще помогне на тези компании?

Лиантинг Ту: Това на практика е форма на оптимизиране на кредитите. Това означава, че ако кредитополучател не може да си плаща дълговете, инвеститорите могат да отидат в банката, която е издала това писмо, за да си получат парите.

Още по темата

Обикновено малки и рискови китайски компании немогат да привлекат вниманието на чуждестранните инвеститори, така че те имат нужда банките да застанат зад тях, за да могат инвеститорите да се чувстват по-спокойни с тези кредити.

Това важи за вътрешните дългове, но какво да кажем за чуждестранните инвеститори, това работи ли за тях?

Лиантинг Ту: Да, това работи дори още по-добре за чуждестранните инвеститори. Те са тези, които се притесняват най-вече от тези кредити, защото не могат да получат обезпечение в Китай и за това им е необходима някаква гаранция от китайските банки.

И тези кредитни писма се използват за продажба на търговски ценни книжа в САЩ?

Лиантинг Ту: Да това е така. Търговските ценните книжа са инструмент, с които може да търгувате на паричните пазари в САЩ.

И по този начин рисковите китайски кредити всъщност проникват дори във фондовете на паричните пазари в САЩ,  които се предполага, че са много, много сигурни. Така че миналата година…

Предполага се че са сигурни…

Лиантинг Ту: Предполага се, да. Миналата година това се случи в 6 от тези фондове, а сега те вече са 12, така че нещата стават малко рисковани и според мен американските фондове на паричните пазари трябва наистина да внимават.