fallback

Новозеландският долар потъна в млякото

Пол Алън, Bloomberg

22.07.2015 | 08:22

Всички 18 икономисти, запитани от Bloomberg очакват централната банка на Нова Зеландия да понижи лихвата в четвъртък, 22 юли 2015. Както обяснява Пол Алън, сривът на цените на млякото и слабата инфлация може да накарат гуверньора Греъм Уилър да разхлаби отново валутната политика.

 

Още по темата

Нова Зеландия е дом на 4 и половина милиона души и 6 и половина милиона крави. Животните може и да не са наясно, но всъщност те са крайъгълният камък за местната икономика, като произвежда една четвърт от нейния износ.

След спада в цената на млечните продукти до най-ниските нива от шест години насам, на фона на свръхпредлагането на пазара, ситуацията в момента е доста сложна. Новозеландският долар поевтиня, приходите на фермерите се понижиха, а най-голямата млечна компания в света - новозеландската Фонтера, освобождава над 500 служители.

В четвъртък управителят на централната банка на страната Греъм Уилър ще бъде принуден да действа, като анализаторите очакват понижение на основния лихвен процент с поне 25 базисни пункта.

В момента той е на ниво от 3,25 на сто. Слабите данни на инфлацията също засилиха тези спекулации. Потребителските цени отчетоха ръст от 0,3 на сто през второто тримесечие. И докато понижението на лихвите би стимулирало икономиката, то вероятно ще активизира и без това нагорещения имотен пазар в Оукланд. Това е страничен ефект, който централните банкери неохотно ще трябва да приемат.

 

fallback
fallback