Кой печели и кой губи от спада на цените на суровините

Коментар на Анна Ступницка, глобален икономист на Fidelity Worldwide Investment за телевизия Bloomberg от Лондон

21.07.2015 | 16:55 Редактор: Георги Стоянов
Кой печели и кой губи от спада на цените на суровините

Този спад на суровините, по какъв начин вие гледате на всичко това? Имаме спад на цената на петрола. Суровините са на 13 годишно дъно. Това добре ли е за икономиките или е проблем. Какво е вашето виждане?

Анна Ступницка, глобален икономист на Fidelity Worldwide Investment:

Мисля, че зависи за кои икономики говорите. Отново обръщаме внимание на това разделение, за което говорихме през последните няколко месеца.

Още по темата

Обикновено вносителите на суровини печелят от ниските цени, а износителите на суровини губят.

Така че много развиващи се пазари ще продължат да изпитват затруднения, докато повечето развити пазари ще печелят по отношение на растежа, по отношение на потреблението.

Но разбира се, основната въпросителна е, какво означава това за инфлацията? Много централни банки искат да подкрепят инфлацията.

Те искат да достигнат заложените цели, особено Фед. Искат да повишат лихвените проценти.

Но тези цени на суровините правят тяхната задача доста по-сложна през 2015.

Защото основната инфлация тук във Великобритания остава без промяна, докато заплатите се повишават с най-бързи темпове за последните 5 години. Този спад все още не се е превърнал в норма и все още не сее отразил. Колко сериозна е опасността от дефлация, която централните банки виждат във всичко това?

Анна Ступницка: Това е комбинация от фактори. Във Великобритания например изглежда сме достигнали пълния си капацитет – достигнали сме този еквилибриум от ниска безработица, при който заплатите се увеличават.

Но разбира се, заради спада на цените на суровините инфлацията остава ниска.

В САЩ вероятно все още не сме достигнали максималния капацитет, така че все още няма натиск заради заетостта, както и от цените на суровините.

Така че според мен наистина ще минат още няколко месеца, докато инфлацията започне да се възстановява.

Трябва ни някакъв прогрес на пазара на труда, както и някаква стабилизация при суровините.

Имаме силен долар. Големият въпрос за повечето хора е навлизаме ли в нов суперцикъл при долара и същевременно точно обратния цикъл при суровините? Както Йелен разглежда тези проблеми – 70% от участниците в наши проучвания казват, че ще имаме повишаване на лихвите през декември. Може ли нещо да промени това?

Анна Ступницка: Да, има много рискове. Очевидно проблемът с Гърция все още не е решен, както и с Китай.

Въпросът е защо цените на суровините падат толкова бързо? Петролът поевтиня главно заради предлагането, но може би има и още нещо, в Китай например, за което незнаем.

Растежът там беше 7% през второто тримесечие, но доколко реална е тази цифра? Може би те вървят към твърдо приземяване и според мен Фед няма да поеме подобен риск.

Така че има много причини защо те може да не могат да повишат лихвите през декември. И наистина според мен тези рискове правят 2016 по-вероятна за повишаване на лихвите.

Звучите много скептично по отношение на Китай.

Анна Ступницка: Според мен историята там като цяло е добра. Те се опитват да ребалансират икономиката си, опитват се да реформират и мисля, че разпродажбите, които наблюдавахме на фондовите пазари, няма да имат сериозни последици за потреблението.

Но това все пак е проблем за всички. Това е един много силен дефлационен импулс за останалия свят.

Така че мисля, че макар историята в Китай да е ОК и че там нещата се стабилизират, проблемът за глобалната икономика е сериозен.