fallback

Реакции на спада на цената на златото

Коментират Майкъл Понд от Barclays, Джеймс Стийл от HSBC Securities и Хари Чилингуириан от BNP Paribas

21.07.2015 | 14:13 Автор: Георги Стоянов

Майкъл Понд, Barclays PLC:

Част от несигурността, която тежеше на пазара, особено Гърция и Китай. Тази несигурност в известна степен беше разсеяна и затова златото поевтинява.

Този колапс, който видяхме вчера, може би има нещо общо и с ликвидността.

Още по темата

Джеймс Стийл, HSBC Securities Inc.:

Това е комбинация от силния долар и фактът, че геополитическите рискове по света не са достатъчно сериозни, за да притиснат пазара.

Също така все още няма осезаема реакция на развиващите се пазари, така че комбинацията от тези неща оказва натиск върху златото.

Все още очакваме пазарът да се възстанови и да се задържи на 1100 долара и всеки спад под това ниво да е сравнително временен.

Хари Чилингуириан, BNP Paribas:

Цената на златото е обвързана с това, какво прави Фед, кога ще започне да повишава лихвите.

Така че за това инвеститорите избягват златото. 1100 долара обаче е добро ниво, на което златото може да се задържи, но предполагам, че очакванията са свързани с момента на повишаването на лихвите.

Все още има известна несигурност около това. Мисля обаче, че преди това ще преминем за известно време психологическата граница от 1000 долара за тройунция.

Тод Хоруитц, Average Joe Options.com:

Вероятно сега виждаме най-ниската точка и вероятно на тези ниски цени ще има търсене на злато, което ще помогне на някои от тези миннодобивни компании, които страдат от ниските цени.

Така че мисля, че сега искам да купувам злато, защото като цяло това е един стабилен актив.

Ед Мой, Fortress Gold Group:

Настроенията сред институционалните инвеститори са много негативни и това ще се отрази на златото, но както каза Алекс, предлагането ще е от ключово значение.

Всеки път през последните 5 години, когато виждахме златото да потъне толкова ниско, това беше свързано с цената, на която миннодобивните компании излизат на печалба.

В подобни случи те ограничават предлагането и на фона на търсенето от Индия и Китай, което остава силно, цената на златото се задържа около тези нива.

fallback
fallback