fallback

Валутен коментар 21 юли 2015

Дейвид Инглес, Bloomberg

21.07.2015 | 07:53

Разпродажбите на стоковите пазари оказаха своето влияние и върху някои от водещите валути. Особено тези на държавите, които са традиционни износители на суровини. Бразилският реал, мексиканското песо, норвежката крона и канадският долар понесоха сериозни удари, след като индексът на Блумбърг, който следи движението на цените на основните борсово търгувани стоки, падна до 13-годишно дъно. По всяка вероятност тази тенденция ще се отрази и върху платежните баланси на страните, зависими от експорта на суровини.

 

Обикновено и новозеландският долар е част от тази група, защото е свързан с цената на млечните продукти, но днес  успя да се задържи на положителна територия. Кивито поскъпна след коментарите на премиера, че валутата е поевтиняла по-бързо от очакваното. Въпреки тово, на заседанието на централната банка по-късно през седмицата, се очаква лихвите да бъдат понижени до 3 процента. Някои експерти дори прогнозират по-силно понижение до 2,75 на сто.

 

Още по темата

Китай пък отбелязва 10 години откакто курсът на юана беше "отвързан" от щатския долар. За това десетилетие ситуацията наистина се промени коренно. Номиналният валутен курс се повиши с 35 на сто, икономиката е пет пъти по-голяма отколкото беше през 2005, а юанът вече е втората най-използвана парична единица в глобалната търговия".

 

fallback
fallback