fallback

Големите банки в Австралия ще трябва да увеличат капитала си

По-строгите правила за капиталова адекватност влизат в сила от юли 2016 г.

20.07.2015 | 11:53 Автор: Велко Каменов

От юли 2016 г. големите банки в Австралия ще трябва да отговарят на по-строги правила за капиталова адекватност, съобщава Bloomberg. Мерките не са много изненадващи. За тях подсказваше Изследването за австралийската финансова система, водено от Дейвид Мъри, и публикувано през декември. В него Мъри препоръча банките в Австралия да увеличат капитала си. Сега надзорният орган на австралийската финансова система (APRA) последва тези препоръки.

Банките ще трябва да увеличат средното рисково тегло на ипотечните кредити, които дават, от 16% на 25%. На практика това означава, че ще трябва да увеличат сериозно капитала си, защото той се изчислява на база рисково претеглени активи. Goldman Sachs изчислява, че най-големите 4 банки в Австралия, които ще бъдат засегнати от регулацията заедно с Мacquarie Bank, ще трябва да увеличат капитала си с 12 милиарда. Най-голямата банка в страната, Commonwealth Bank, ще има нужда от 3 милиарда допълнителен капитал. В подобна ситуация се намира и Westpac. На ANZ ще са ѝ необходими между 2 и 4 милиарда. Изискванията, които ще влязат в сила от юли следващата година, са най-благоприятни за National Australian Bank, която вече набра 5,5 милиарда.

Новините очаквано се отразиха негативно на акциите на банките. Почти всички те поевтиняха, като от големите акциите на Commonwealth Bank се представиха най-добре поевтинявайки само с 0,2%. Мacquarie Bank също ще бъде засегната от регулациите, но ипотечните кредити са малък процент от кредитния портфейл на банката. Нейните акции дори поскъпнаха леко след обявяването на новините. Според надзорния орган на австралийската финансова система, мерките ще направят банките в страната по-гъвкави. Тяхната цел е австралийските банки да намерят място сред най-добрите 25% от банките в световен мащаб.

 

fallback
fallback