fallback

Меркел намекна за дългови облекчения за Гърция

Отписване на гръцки дълг обаче е неприемливо според европейските закони.

20.07.2015 | 11:15 Автор: Велко Каменов

На 20 юли Гърция трябва да плати 4,2 милиарда евро на ЕЦБ, заедно с лихвите. Ситуацията наистина беше критична, защото според законите на ЕС, ЕЦБ няма право да финансира правителства. Ако се беше стигнало до дефолт, това най-вероятно щеше да означава, че ЕЦБ ще трябва да изтегли подкрепата си за Гърция и неизбежно щеше да се стигне до Грексит. Очаква се обаче, че след постигането на споразумение с кредиторите, Гърция ще получи необходимото финансиране, за да покрие това задължение.

В четвъртък миналата седмица спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки беше увеличена с 900 милиона евро. Банките в страната отварят днес. Капиталовият контрол обаче още не е вдигнат и гърците не могат да прехвърлят пари в чужбина. Седмичният лимит за тегленията от гръцки банки остава 420 евро, но те могат да бъдат изтеглени и за 1 ден.

Нещата обаче може да се подобрят с напредването на годината. Дълговите облекчения може би ще станат факт в бъдеще.  Немският канцлер Ангела Меркел сигнализира, че това може да се случи, но не сега. До дългови облекчения може да се стигне след оценка на изпълнението на задълженията на Гърция по първата част на споразумението с кредиторите. След това темата ще е отворена за дискусии.

„На Гърция ѝ беше осигурено облекчение. На частните кредитори им беше дадена възможност доброволно да опростят част от дълговете на Гърция. След това осигурихме на страната още заеми и намалихме лихвите по тях. Може да обмислим подобни мерки отново. Щом програмата бъде оценена успешно, ще обсъдим този въпрос”, заяви Меркел.

По този начин немският канцлер намекна за евентуални дългови облекчения в бъдеще. Все още обаче на дневен ред не стои отписването на гръцки дълг, защото то противоречи на европейската законова рамка.

 

fallback
fallback