fallback

Валутен коментар 20 юли 2015

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg

20.07.2015 | 07:58

"Новата търговска седмица вече стартира, а експертите са на мнение, че щатският долар ще продължи да печели позиции на валутните пазари. Доларовият индекс вече достигна тримесечен връх, след като в петък данните за инфлацията в Съединените щати се оказаха в унисон с очакванията. Строителството на нови жилища обаче достигна най-високите си нива от почти две години насам. Новоиздадените разрешителни за строеж също се доближиха до рекордните нива от 2007 година. Всичко това увеличава вероятността от повишение на лихвите от страна на Федералния резерв до края на годината.

 

Една друга валута обаче се намира на обратния полюс и е подложена на разпродажби. Става въпрос за новозеландския долар, който се понижи до нива от 65 американски цента. Причината отново се крие в монетарната политика. Преди година и половина новозеландската централна банка стана първата, която започна да повишава лихвените проценти. Сега обаче институцията може да се окаже принудена да изтрие всички досегашни повишения. Следващото заседание ще е в четвъртък тази седмица и повечето анализатори очакват понижение на лихвите до ниво от 3%.

 

Пренасяме се в Европа, където настроенията са подобни. Трейдърите прогнозират нови спадове за еврото, което в момента се намира на двумесечно дъно. Засега поне изглежда, че страховете от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще отстъпят място на фундаменталните икономически данни. Така или иначе спекулативните къси продажби надвишават позициите за покупка на единната валута с около една трета, или 29-30 на сто".

 

fallback
fallback