fallback

Дерек: Разминаването между Франция и Германия за гръцкия дълг ще създава проблеми

Германия не иска да има отписване на гръцки дълг, а Франция е по-благосклонна.

17.07.2015 | 16:03 Автор: Велко Каменов

Главният валутен стратег на BNY Mellon Саймън Дерек коментира пред Bloomberg разделението между Франция и Германия по въпроса за гръцкия дълг, както и евентуалното поевтиняване на южноафриканския ранд.

„Има разминаване в мненията по отношение на устойчивостта на гръцкия дълг. Германия се съгласява с МВФ, че Гърция има нужда от дългови облекчения, но интересното, което чуваме от Франция, е че те вярват, че облекченията могат да не включват отписването на дълг, а разсрочването му.  Имайки предвид и позицията на министерството на финансите на Германия, изразена по-рано тази седмица, според мен различията между Франция и Германия ще продължат да предизвикват проблеми. Коментарите на господин Сапен, че Гърция има нужда от дългово облекчение, просто очертават по-ясно разделението между двете държави”, заяви Дерек.

Той коментира и предизвикателствата пред Южноафриканската централна банка заради евентуалното вдигане на лихвите в САЩ и поевтиняването на суровините. „Ще обърна внимание на Южноафриканската централна банка. През 2013, когато за първи път се заговори за вдигане на лихвите в САЩ и Великобритания, южноафриканският ранд беше една от валутите, поставени под натиск. Сега цените на суровините са под натиск, очаква се Фед да вдигне лихвите и южноафриканският ранд се търгува близо до рекордно ниски стойности спрямо долара. Ако цените на суровините продължат да падат, на златото и платината например,  с които стойността на ранда е свързана в дългосрочен план, изниква въпросът дали южноафриканската валута няма да поевтинее още. Лихвените проценти оказват подкрепа на ранда, основният лихвен процент в Южна Африка е с 6% по-висок спрямо САЩ. Рандът обаче е валута, която губи средно по 13-14% от стойността си през последните 5 години. Това просто не е нивото на подкрепа,  което да предотврати поевтиняването на ранда, ако суровините поевтинеят още и Фед вдигне лихвите”, предупреди валутният стратег.

 

fallback
fallback