Марк Карни: Ще има повече яснота около вдигането на лихвите към края на годината

Спекулациите, че BoE скоро ще вдигне лихвите се засилват.

17.07.2015 | 15:34 Редактор: Велко Каменов
Марк Карни: Ще има повече яснота около вдигането на лихвите към края на годината

„За мен няма да е неоснователно да очакваме, че когато започне нормализацията на паричната политика, лихвените проценти бавно ще започнат да се увеличават, като в средносрочен план ще достигнат нива може би двойно по-високи спрямо средните в исторически план. Според мен решението кога да започнем такъв процес, вероятно ще се изясни към края на годината”, заяви гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни на 16 юли 2015 г.

„Карни очевидно изтъкна, че все още има предизвикателства пред Английската централна банка и съответно пред вдигането на лихвите. Едно от тези предизвикателства е сравнително силният паунд. Няколко души от Комисията по паричната политика на BoE вече подсказаха, че решението най-накрая е било балансирано и особено външните членове на Комисията. Възможно е на следващите си срещи да гласуват за вдигането на лихвите”, коментира Питър Шафрик, директор по лихвената стратегия за Европа в RBC Europe.

„Проблемът са външните фактори и най-вече проблемът с инфлацията и цените на суровините. Защото това, което движеше цените на суровините през последните 12 месеца, до голяма степен беше реакцията на паричната политика на САЩ. През втората половина на годината доларът поскъпваше в резултат на очакванията за вдигане на лихвите в САЩ и точно в същото време  петролът поевтиня”, заяви Саймън Дерек, главен валутен стратег BNY Mellon.

„Важното около цените на суровините е дали има доказателства за това, че поевтиняването им започва да води до намаляване на заплатите. До момента няма нищо такова. Затова съм уверен, че Карни ще интерпретира ситуацията с увеличаващите се заплати, като индикатор за наличието на инфлация и съответно ще оправдае вдигането на лихвите. Мисля, че инфлацията ще се приближи до целевата до края на годината”, коментира Джейми Мъри от Bloomberg Intelligence.