София е в Топ 12 дестинации на летище Виена

Франкфурт отново е най-предпочитаната дестинация от Виена

16.07.2015 | 11:57
София е в Топ 12 дестинации на летище Виена

 

София е на шесто място в дванайсетте най-предпочитани дестинации за пътниците от летище Виена, съобщава anna.aero, цитирайки проучване на OAG schedules Analyser от 14 юли 2015.

Седмичният капацитет от 3702 на София изпреварва Букурещ, Амстердам, Милано, Мюнхен и Стокхолм. Българската столица като полетна дестинация се нарежда след големите европейски летища: Франкфурт, Лондон Хийтроу, Париж Шарл дьо Гол и Берлин Тегел.

Още по темата

Франкфурт отново е най-предпочитаната дестинация от Виена, позиция, която си връща отпреди 2009, когато бе изместен от Лондон Хийтроу. Британското летище тази година падна на трето място след германския финансов център и Копенхаген. Осем от топ дестинациите на летище Виена са европейски.

Въпреки намаляване на броя на дестинациите, обслужвани от превозвача на Star Alliance, Austrian, общият капацитет за 2015 е рекордно висок, което означава допълнителни честоти по най-натоварените полети като Берлин Тегел - сектор, който отбелязва ръст на капацитета от 22% за година.

Austrian Airlines лети повече до Букурещ това лято /+21% ръст на капацитета/. Единствената дестинация, намалила капацитета е Копенхаген. Милано Малпенса и Стокхолм Арланда са нови в класацията на дванайсетте най-натоварени дестинации от Виена. Арланда измести московското летище Домодедово, което намали капацитета с 26ѝ% по една от най-натоварените дестинации от Виена за Austrian, наред с Дюселдорф.

При дългите дестинации Austrian подновява полети до Коломбо и Маями.

Австрийският превозвач ще усети скоро засилена конкуренция от нискоразходния easyJet, който добавя пет нови направления от Виена в началото на сезон зима 15/16 - към сегашните пет до Лондон Гетуик, Рим Фиуминчино, Амстердам, Берлин Шонефелд и Манчестър.