Кой не хареса сделката с Гърция

Коментари на инвеститори, финансисти и политици за постигнатото с Атина споразумение

14.07.2015 | 16:41 Редактор: Георги Стоянов
Кой не хареса сделката с Гърция

Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика

Йерун Диселблум, финансов министър на Холандия:

Сега говорим за създаването на напълно нова програма за следващите три години. Тя ще включва много повече по същество, включително ангажименти и финансиране.

Още по темата

И ще отнеме време да договорим всичко това.  Ние поискахме от институциите да направят това, колкото се може по-бързо.

Това обаче по-скоро ще стане за 4 седмици, отколкото за 2 седмици. Така си мисля и някои казват, че съм оптимист.

Панос Каменос, министър на отбраната на Гърция:

Вчера, срещу премиера на страната беше извършен преврат – преврат, воден от Германия и други страни като Холандия, Финландия и балтийските страни.

Преврат, който доведе до изнудването на гръцкия премиер с колапса на банките и унищожаването на депозитите.

Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика:

Колко трябва да страдат гърците? Това беше направено изцяло, за да се изпрати послание, че измъкване няма – няма да ви се размине.

И разбира се, Гърция беше пределно ясна, че не е склонна да обмисля излизане от еврозоната, така че те нямаха тежест да преговарят.

Така че това беше един много тъжен ден – това беше унижение, нещо като ритуално унижение за Гърция.

Хоуард Дейвис, председател на Phoenix Group:

Това не е добро решение и това беше план, който беше изготвен от президента Оланд, а едно добро правило,  което открих през последните няколко години, е, че ако президентът Оланд подкрепя някой план, той няма как да е добър.

Лена Комилева, изпълнителен директор на GPlus:

Това е сделка за рефинансиране, която ще позволи на Гърция да остане в еврозоната и това е много важно, защото в момента Гърция е по-скоро вън, отколкото вътре.

Активите на гръцките банки не са ликвидни, гръцкото евро е конвертируемо в рамките на 60 евро на човек на ден – общо 300 милиона на ден.

Това определено не е достатъчно да кажем, че Гърция е в еврозоната. И дори след като спасителният план бъде продължен, ще измине известно време преди Гърция да може да се върне към нещо подобно на икономическите условия, които имаха само преди година.

Майкъл Евъри, директор пазарни изследвания на Robobank:

В краткосрочен план се усеща облекчение, защото в понеделник вървяхме към кошмарен сценарий, ако Гърция насилствено беше изхвърлена от еврозоната без никакъв план Б.

Но трябва да признаем, че решаването на проблема за пореден път беше отложено. Историята около Гърция не е приключила и ще чуваме думата Гърция и излизане от еврозоната още известно време.