Какво означава за пазарите сделката с Иран

Коментар на Дан Муртау за телевизия Bloomberg от Хюстън

14.07.2015 | 16:22 Редактор: Георги Стоянов
Какво означава за пазарите сделката с Иран

Вече 18 дни говорим за сделката с Иран и разбира се, когато става въпрос за петролните пазари, следим ситуацията от много близо.

Дан Муртау: Абсолютно, петролните пазари наистина следят, какъв точно е езика на тази сделка, кога точно ще бъдат отменени санкциите срещу Иран, защото те наистина оказваха влияние на способността на Иран да произвежда и изнася петрол.

Още по темата

Иран произвеждаше 0,85 милиона барела на ден през юни – това е доста под 4-те милиона барела на ден, които те произвеждаха преди санкциите да бъдат въведени.

И петролните пазари сега не искат тези допълнителни няколко милиона барела петрол да се върнат. Свръхпроизводството е огромно.

Така е от миналата година. Заради това цените се свиха наполовина. И хората, които бяха биче настроени по отношение на петрола те не искат този ирански петрол на пазара в обозримо бъдеще.

Това са основите на икономиката, какво се случва, когато предлагането надхвърля търсенето. Предполагам, че това ще задържи петрола около 50 долара. Какъв ще е ефектът от  това обаче върху производството?

Дан Муртау: В Америка, където наблюдавахме този  безпрецедентен бум в добива на шистов петрол през последните 5 години, това наистина ще се усети.

Публикуваният днес правителствен доклад казва, че през август те очакват производството на шистов петрол на места като Тексас и Северна Дакота да падне с най-много от началото на шистовата революция в края на миналото десетилетие.

Те очакват производството от тези нефтени полета да се свие с около 100 хиляди барела на ден. Това обаче не важи за всички производители.

Изненадващо през юни Саудитска Арабия всъщност произведе повече петрол, отколкото когато и да било.

Те произвеждаха над 10,5 милиона на ден, така че на някои места, тази цена от 50 долара за барел, не е проблем.

Предполагам, това ни води към следващия въпрос, кой е най-големият печеливш от евтиния петрол?

Дан Муртау: Най-големите печеливши са хората, които купуват петрола, тоест рафинериите.

Ако погледнете, кои са най-добрите енергийни компании през  последните няколко години, това не са компаниите, които водеха шистовата революция в САЩ, а тези които купуват петрола и го превръщат в бензин, дизел и керосин.

Рафинериите - Tesoro Corp., ValeroEnergy Corp. и Phillips 66те са сред най-добре представящите се енергийни компании на пазара.