fallback

Пазарната реакция на сделката с Гърция

Коментар на Стивън Коен от Black Rock и Джефри Ю от UBS за телевизия Bloomberg

13.07.2015 | 17:03 Автор: Георги Стоянов

Стивън, би ли бил достатъчно смел, за да кажеш, че темата за Гърция няма да се появи отново до края на годината?

Стивън Коен, инвестиционен стратег на Black Rock:

Не. Мисля че темата ще изплува отново, защото както току що споменах, рецесията в страната е много вероятна и както Джефри спомена, ако трябва да сме честни, реакцията на тази рецесия ще е доста важна за стабилността на правителството.

Още по темата

Също така Джеф, когато гледаме тези срещи на еврогрупата и Европейския съюз, това да седиш буден цяла нощ, да не спиш, ние се шегуваме с това, но каква е тази сделка, която са постигнали и как точно са решили, че тези пари, за които казват, че са необходими на Гърция, са точно сумата, от която Гърция наистина се нуждае през следващите години?

Джефри Ю, старши валутен стратег на UBS:

Тази сума е базиране на симулации и калкулации и тя непрестанно биваше ревизирана нагоре през последните няколко години.

И рискът е, че тя ще трябва да бъде ревизирана нагоре отново, а надеждата е, че сега ще приемат план за насърчаване на растежа, за да бъде избегнато всичко това.

Да кажем, че ще участва и МВФ, вече не използваме тази дума – тройка. Институциите обаче ще искат годишни ревизии и се питам, какво ще се случи след това.

Изглежда, че има някои автоматични стабилизатори, но тези стабилизатори – повишаването на данъците и ограничаването на разходите -  всъщност оказват негативен натиск върху икономиката, така че, разбира се, ще чуем за Гърция отново.

Джеф, за хората, които се интересуват от реакцията на пазара – акциите нарастват, курсът евро - долар всъщност е по-слаб – еврото поевтиня с четвърт цент. Кои са основните движещи сили зад пазарите сега, ако наистина преодолеем сегашната криза?

Джефри Ю: Има две неща –и двете зависят от това, какво Драги ще каже в четвъртък.

Първо, дали вливането на ликвидност ще бъде разширено. Ако не, рисковата премия за еврото ще изчезне и второ, задълбочава ли се проблемът с липсата на инфлация в еврозоната?

Разбира се, ако това е така, тогава ще станем свидетели на още вливане на ликвидност. За момента това не се е случило, ефектът е преходен, така че нека изчакаме да видим какъв ще е растежът в еврозоната 

Стивън за теб, когато казваш, че клиентите ти се опитват да понижат риска в инвестиционните си портфейли, решаването на гръцкия проблем, това достатъчно ли е сега да повишат рисковите си експозиции отново?

Стивън Коен: Мисля, че това е доста важно. Това, което видяхме през последните няколко дни в Китай – стабилността полека се завръща, а също така и историята около Иран, потенциално това може да има двоен положителен ефект , който ще успокои хората преди лятната ваканция.

Особено за европейските акции, едно от нещата, върху които не се фокусирахме, защото се фокусирахме толкова върху Гърция, е, че през първото тримесечие корпоративните резултати се оказаха доста добри.

И ако ранният цикъл на растеж в Европа не е бил засегнат, тогава европейските акции ще са нещо, на което да заложим.

Имаше доста интерес през последният няколко седмици – инвеститорите искат да се върнат на този пазар. Мисля, че това ще е един от пазарите, които ще се представят по-добре.

Ще ви оставя тук - Стивън Коен от Black Rock и Джефри Ю от UBS – благодаря ви много.

fallback
fallback