fallback

Приключи ли корекцията на пазарите в Китай

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Пекин

13.07.2015 | 16:55 Автор: Георги Стоянов

Предстои още волатилност, предполагам?

Стивън Енгъл: Да, абсолютно. Именно това се случва на китайските фондови пазари точно сега и Марк Мобиус от Templeton, наред с други фондови мениджъри, като тези на Black Rock и UBS, казва, че вероятно тази корекция все още не е приключила.

Мобиус казва, че акциите, търгувани на борсите в Шанхай и Шънджън се доближават до момента, когато цените ще станат дотолкова атрактивни, че може да се наложи той да разшири дългосрочните си позиции.

Още по темата

За момента обаче Мобиус казва, че вероятно все още не сме достигнали дъното, въпреки това продължило два дни рали - 10,5% миналия четвъртък и петък.

Имаме и данни, които подкрепят това виждане на господин Мобиус. Тази разпродажба в Шанхай е достигнала 30% и въпреки това Shanghai Composite все още има ръст от 90% за последната година.

При това той се търгува с 50% над средните пазарни оценки за последните 5 години.

Акциите, търгувани на борсите в Шанхай и Шънджън, са най-скъпите сред 10-те най-големи пазара в света. 

Shanghai Composite, Анджи, се търгува при цени от около 20 пъти над средната печалба на компаниите. Това е доста над средната валюация от 13,5 пъти през последните 5 години.

Много инвеститори следят и средната оценка на акциите на по-малките компании на този пазар.

Това, което се случва, е, че тъй като банките и компаниите с голяма пазарна капитализация са оценени толкова ниско, те изкривяват  съотношението цена - печалба на пазара като цяло.

Така че много хора сега следят именно тази пазарна оценка. В момента тя е 57 – много над нивата в Хонконг, където този показател е 13.

Незабравяйте, допълнителен натиска за разпродажби тази седмица могат да окажат и тези 1300 компании, чиито акции отново ще започнат да се търгуват, след като бяха свалени от борсата през изминалите дни.

Предстои да видим и разпродажбите ще се разширят и заради тези индивидуални инвеститори, които сега излизат от пазара.

Имаме данни за търговията тази сутрин. Какви очаквания имаме за китайската икономика Стив?

Стивън Енгъл: Ще имаме данни за търговията по-късно тази сутрин. Очаква се да потвърдят стабилизацията в търсенето за китайския износ.

Това търсене вероятно ще се повиши за първи път от 4 месеца. Ръстът обаче ще е съвсем слаб – анализаторите очакват той да е едва 1%.

Вносът също все още е слаб. Трябва да бъде отчетена и слабостта на цените на суровините.

Спадът там вероятно отново ще е двуцифрен. Това се случва за 8-ми пореден месец през юни.

 

fallback
fallback