fallback

Еврозоната има сделка с Гърция

Лидерите на еврозоната са постигнали споразумение за трети спасителен пакет за Гърция, обяви премиерът на Белгия

13.07.2015 | 10:03 Автор: Георги Стоянов

Лидерите на еврозоната са постигнали споразумение за трети спасителен пакет за Гърция, обяви премиерът на Белгия Шарл Мишел, цитиран от BBC.

Говорител на кипърското правителство Никос Христодулидес също публикува съобщение в Twitter: “Изглежда имаме сделка”.

Подробностите по споразумението все още не са обявени. Срещата на лидерите на еврозоната продължава вече над 16 часа.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск е заявил, че срещата на върха е достигнала до единодушно прието съгласие. Той е казал, че всички са готови да използват програмата на Европейския механизъм за стабилност със сериозни реформи и финансова подкрепа.

До началото на преговорите по това споразумение Атина ще получи "мостов заем", съобщи председателят на еврозоната Йерун Дейселблум, цитиран от БТА. 

До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите на 13 юли решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост. Той ще бъде управляван от надзорен орган.

Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите.

Очаква се до края на седмицата, след произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. 

Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни Дейселблум.

Програма за помощ на Гърция ще се осъществява при строги условия за провеждане на реформи, заяви Туск.

Постигнатото на 13 юли споразумение на срещата на високо равнище на еврозоната ще позволи на Гърция да остане в еврозоната при условие, че спазва правилата на ЕС, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Европейските лидери успяха да постигнат главната цел на преговорите - да запазят единството, целостта и солидарността на еврозоната, каза Оланд. Друга цел беше да дадем надежда на Гърция и гръцкия народ, добави той.

Оланд приветства "историческото решение" на ЕС и "смелия избор" на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде АФП и добави, че френският парламент ще гласува в сряда споразумението с Гърция.

fallback
fallback