fallback

Ангела Меркел: Не на всяка цена трябва да бъде постигната сделка за Гърция

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи германският канцлер

12.07.2015 | 17:27 Автор: Георги Стоянов

Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й на срещата на високо равнище на еврозоната в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

Още по темата

Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция, каза още Меркел, цитирана от ТАСС. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ), заяви тя.

Меркел добави, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той.

Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната. "Гърция може или да излезе, или да остане" в еврозоната, каза Оланд.

fallback
fallback