Финландският министър на финансите: Еврогрупата е много далече от компромис

Финландия заема дори по-твърда позиция от Германия по отношение на Гърция

12.07.2015 | 13:36 Редактор: Георги Стоянов
Финландският министър на финансите: Еврогрупата е много далече от компромис

Финансовият министър на Финландия Александър Стъб

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александер Стуб при пристигането си за участие в извънредната среща на финансовите министри от еврозоната.

Още по темата

Гръцката криза оказва сериозен натиск върху новото правителство на Финландия, пише The Guardian, цитиран от Investor.bg.

Кореспондентът на държавния телевизионен канал Yle Мария Стенрос съобщава, че делегацията от Финландия заема дори по-твърда позиция от Германия.

Тя споделя в Twitter, че финландското правителство е близо до разпадане, защото партията "Истински финландци" казват „Не” на нова спасителна програма за Гърция или заплашват с напускане на правителството. Дясната евроскептична партия "Истински финландци" е коалиционен партньор в новото правителство, сформирано през май.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски заяви, че е „абсолютно нереалистично” на срещата в неделя да бъде даден мандат за стартиране на формални преговори за трета спасителна програма, съобщава BBC.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената за днес среща на високо равнище на лидерите на 28-те от ЕС. Кризисните преговори за Гърция продължават само във формата на еврозоната.

"Срещата на високо равнище на ЕС е анулирана, срещата на високо равнище на еврозоната ще започне в 14:00 часа по Гринуич и ще продължи, докато приключим преговорите за Гърция", написа Туск в Туитър.