fallback

Срещата на ЕС за Гърция е отменена, консултациите продължават

WSJ съобщава, за германско предложение Гърция да бъде изключена от еврозоната за най-малко 5 години

12.07.2015 | 12:29 Автор: Георги Стоянов

Германският финансов министър Волфганг Шойбле

Планираната за неделя среща на лидерите на ЕС е отменена заради трудности в преговорите по евентуалната трета спасителна програма за Гърция, съобщава BBC.

Финансовите министри ще продължат разговорите по-късно днес.

Още по темата

Президентът на Съвета на Европа Доналд Тъск заяви, че лидерите на страните от Еврогрупата ще имат среща днес следобед, която „ще продължи, докато преговорите за Гърция не бъдат приключени”.

Ако сделка не бъде постигната, Гърция ще се наложи да напусне еврозоната.

Продължилите целия вчерашен ден преговори приключиха без споразумение, като председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум ги описа като „много трудни”.

„Имахме задълбочена дискусия за гръцките предложения, беше обсъден и проблемът с доверието, както, разбира се и финансовите аспекти. Тези разговори обаче не са приключили”, коментира Диселблум.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски заяви, че е „абсолютно нереалистично” на срещата в неделя да бъде даден мандат за стартиране на формални преговори за трета спасителна програма.

Гърция иска от кредиторите 53,5 милиарда евро за финансирането си до 2018.

Въпреки това сумата по новата спасителна програма може да достигне 74 милиарда, тъй като Гърция настоява за преструктуриране на дълговете си – стъпка, която според Атина е неизбежна.

От тези 74 милиарда 58 трябва да дойдат от европейския спасителен фонд – Европейския механизъм за стабилност, а останалите 16 милиарда от МВФ, посочват източници на BBC.

Миналата седмица гръцкото правителство предложи нов списък от мерки за икономии и реформи в опит да договори нова спасителна програма. Тези мерки обаче бяха отхвърлени от хората в Гърция на референдум миналата неделя.

Междувременно The Wall Street Journal съобщи, за предложение на германското финансово министерство Гърция да бъде изключена от еврозоната за най-малко 5 години.

Този сценарий е описан в документ на министерството от 10 юли, с който WSJ разполага.

Германското финансово министерство отказва да потвърди съществуването на подобен документ, за който съобщава и германският седмичник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Документът не описва, как подобно временно изключване на Гърция от еврозоната може да бъде осъществено.

 

fallback
fallback