fallback

Постигането на споразумение с Иран ще означава нов спад на цената на петрола

Иран може да увеличи износа си на петрол двойно при постигане на споразумение за ядрената програма.

10.07.2015 | 12:01 Автор: Велко Каменов

10 юли е крайният срок за постигането на споразумение между Иран и  „шесторката” (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) по въпроса с иранската ядрена програма. Преговорите се водят от години и няма да е изненада, ако и този път до споразумение не се стигне.

На 9 юли обаче се появиха информации, че двете страни са сближили позициите си. Постигането на споразумение ще означа повече петрол на пазара, а той не се нуждае от него, защото и без това налице е свръхпредлагане, предупреждава Бен Шалпърс от Bloomberg. Иран изчислява, че може да удвои износа си на петрол. В момента на страната е позволено да изнася по около 1 милион барела дневно. Увеличаването на предлагането на петролния пазар несъмнено ще доведе до спад в цената. Особено имайки предвид, че ОПЕК произвежда повече отколкото позволяват квотите на страните в организацията, продължава Шалпърс.

Според оценките Иран разполага със сериозно количество петрол в наличност - между 7 милиона барела и 35 милиона барела. Този петрол може да излезе на пазара бързо, без да бъде увеличавано производството. Налице обаче е и скептицизъм дали страната може да увеличи производството до обявеното ниво.  Някои прогнози показват, че увеличаването на производството с около 500 хиляди барела дневно може да отнеме до 12 месеца. Ако бъде постигнато някакво споразумение, вероятно възстановяването на цената на петрола ще се забави.    

 

fallback
fallback