Част от гръцкия дълг трябва да се отпише: Конан

Главният изпълнителен директор на Cathay Conning Asset Management Марк Конан смята, че дълговото бреме е непосилно за Гърция.

10.07.2015 | 10:18 Редактор: Велко Каменов
Част от гръцкия дълг трябва да се отпише: Конан

Марк Конан, главен изпълнителен директор на компанията за управление на активи Cathay Conning Asset Management коментира пред Bloomberg нивото на гръцкия дълг и какво трябва да се направи, за да се справи Гърция с кризата.

„Все още неизбежното решение е пълно преструктуриране и отписване на част от дълга. Дори ако приемем, че Гърция може да се справи с политическия процес в рамките на държавата и успее да постигне споразумение с европейските партньори, страната пак ще трябва да изплати огромен дълг. Дълг в размер на 200% от БВП, или двойно по-висок спрямо началото на кризата. В същото време гръцката икономика се сви с 25%. Отписването на сериозна част от този дълг трябва да се случи”, заяви Конан.

Конан се съгласява с мнението, че отлагането на изплащането на огромен дълг във времето е само заблуда, че някога той изобщо ще бъде изплатен.

Гърция предложи подобрен списък с реформи на кредиторите в търсене на трети спасителен пакет в размер на 53,5 млд. евро, но според Конан дори такова споразумение няма да помогне на Гърция да излезе от кризата.