fallback

Кристин Лагард: Гръцкият дълг трябва да бъде преструктуриран

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

09.07.2015 | 17:17 Автор: Георги Стоянов

Коментарите на МВФ са наистина важни тук, защото именно за това настоява Гърция през цялото време.

Шери Ан: Да, и МВФ се въздържаше от коментари през почивните дни. Те дадоха време на лидерите на еврозоната да  преговарят с гръцкото правителство.

Сега обаче Кристин Лагард направи изказване и отново повтори, че преструктурирането на гръцкия дълг този път е необходимо. Чуйте какво каза тя:

Още по темата

Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд:

Ние винаги сме казвали, че една спасителна програма има две опорни точки. Първата са решителните реформи и фискалната консолидация, както посъветвахме в случая с Ирландия, Португалия, Кипър и извън еврозоната – Латвия и Исландия. И в тези случаи това проработи.

Другата точка е преструктурирането на дълговете, което според нас е необходимо в конкретния случай с Гърция, за да може страната да постигне устойчивост на дълга.

Шери Ан: Гърция се оказа първата развита страна, която пропусна плащане към МВФ.

Правителството обаче заяви в писмо до Европейския механизъм за стабилност, че Гърция е решена да уважи своите задължения, финансовите си задължения към всичките си кредитори.

През цялото време пропускаме всички тези крайни срокове. Какво е различното сега? Какво е различното през тази неделя?

Шери Ан: Толкова много пропуснати крайни срокове. Наистина е трудно да ги помним всичките.

Това, което знаем със сигурност, е, че този път, както казахме по-рано, Гърция никога не е била по-близо до излизане от еврозоната.

Първо, крайният срок е за Алексис Ципрас, който трябва да предложи план за реформи до полунощ в четвъртък пред своите европейски колеги в замяна на нов спасителен план.

Европейският съюз е заложил друг краен срок в неделя за постигането на сделка с Гърция.

Това трябва да се случи на среща в Брюксел. И президентът на Съвета на Европа Доналд Тъск казва, че в неделя Гърция наистина ще бъде изправена пред последен избор.

Ок, ако те не се вслушат в това и в неделя нямаме сделка, тогава какво ще се случи?

Шери Ан: Ако нямаме сделка, това би означавало, че ЕЦБ може да спре финансирането за гръцките банки, а това би означавало, че Гърция ще бъде принудена да започне да издава книжа за разплащане, за да предотврати икономически колапс и така те ще създадат паралелна валута, която ще замени тези толкова оскъдни евро.

До сега ЕЦБ поддържа ликвидността на гръцките банки. Разбираме от наши източници, че неформално официални лица са се договорили за това ЕЦБ да продължи да поддържа ликвидността на гръцките банки в замяна на гаранции за отпуснатите средства.

Това се прави, за да бъде намален натиска върху хората в Гърция.

Наложени са капиталови контроли и правителството е удължило тези капиталови контроли до понеделник.

Но, разбира се, на ЕЦБ и трябват определени гаранции за това, че ще си получи парите обратно.

fallback
fallback