fallback

Гръцката банкова ваканция остава до понеделник

Четири големи банки били пред сливане или преструктуриране, коментирал източник на Reuters

09.07.2015 | 10:32 Автор: Мариета Иванова

Правителството на Гърция удължи банковата ваканция и ограничението от 60 евро дневен лимит за теглене от банкомати в страната до понеделник, предаде BBC.

Припомняме, че ограниченията бяха наложени на 28 юни 2015 след прекратяването на старите преговори с кредиторите. Европейската централна банка, от своя страна, взе решение да не увеличава спешната ликвидна помощ за гръцките банки, докато не бъде решена дълговата криза.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща да предложи план за надеждни реформи на 9 юли и преди срещата на лидерите на страните-членки от ЕС в неделя- 12 юли.

В контекста на търсене на решение за дълговите проблеми на страната се заговори и за състояние на гръцките банки.

Според източник на Reuters някои големи гръцки банки може да бъдат затворени или контролът върху тях да бъде поет от по-стабилни техни конкуренти, като стъпка от преструктурирането на сектора, която би последвала всеки спасителен план на страната.

Източникът на Reuters отбелязва още, че независимо дали ще бъдат отключена нова спасителна програма за гръцкото правителство, някои гръцки банки, увредени от политическия и икономически хаос, може да се наложи да затворят врати или да се слеят с по-силни свои конкуренти.

Според европейски чиновник четирите големи банки – Националната банка на Гърция, Eurobank, Piraeus, и Alpha Bank, може да бъдат намалени до две. По думите му обаче подобна мярка безспорно ще отприщи яростна съпротива в Атина.

Друг експерт, цитиран от Reuters, отбелязва, че въпреки е необходимо сливане на банки, това може да се случи в един по-дългосрочен период.

„Гръцката икономика е в развалини. Това означава, че банките се нуждаят от рестарт“, коментира първият източник на медията и допълва, че може да се следва примерът на Кипър.

 

fallback
fallback