fallback

Гърция удължава банковата ваканция

Управляващите били готови на пенсионна и данъчни реформи срещу трета спасителна програма

08.07.2015 | 16:04 Автор: Мариета Иванова

Гърция удължава банковата ваканция и капиталовите контроли най-малко до петък, съобщи Bloomberg. Управляващите на страната обещали да платят финансовите си задължения и да представят до четвъртък подробен план за реформи, който да бъде оценен от кредиторите й, предаде Reuters. От публикацията на медията, цитирана от БТА, става ясно, че от южната ни съседка дали обещание да извършат пенсионната и данъчна реформа, като първите стъпки да бъдат направени в седмицата от 13 до 19 юли, в замяна на ново финансиране от Европейския стабилизационен механизъм. Предложението за подобно било официлано подадено към Еврогрупата днес- 8 юли.

"Вярваме, че държавите членки оценяват спешността на нашето искане за заем, като се има предвид уязвимостта на банковата ни система и недостига на разполагаема ликвидност", се  казва в официалното искане на гръцкото финансово министерство.

Гърция е изпратила искането си тази сутрин- 8 юли, а до четвъртък вечерта- 9 юли, трябва да го подкрепи с подробен план как правителството планира да реформира икономиката на страната и какви мерки ще предприеме в замяна на заеми, уточнява  Associated press и допълва, че засега Гърция е представила мерките само в общи линии. Европейските лидери на 28-те страни- членки на ЕС ще проведат среща  в неделя- 12 юли, за да решат дали планът е достатъчно добър.

fallback
fallback