fallback

Акциите на 1300 компании в Китай са спрени от търговия

Коментар на Дейвид Инглес за телевизия Bloomberg от Хонконг

08.07.2015 | 14:54 Автор: Георги Стоянов

Дейвид Инглес: Това беше доста интересна сутрин, наистина доста интересна сутрин. Нека първо разгледаме тази графика тук.

Шанхайската фондова борса и борсата в Шънджън, всички компании, които са листнати там, само за да ви покажа движението на акциите.

Още по темата

Имаме много малък процент от тези компании – мисля че едва 45 от общо 2800, по-малко от 3%, акциите на които се търгуват по-високо.

50% са на червено, а останалите 47% като цяло остават без промяна. Мога да предположа, че повечето, ако не и всички от тези компании – 1300, са без промяна, защото търговията с акциите им е спряна.

И разбира се, е трудно да си представим, че те са спрени от търговия защото точно сега в Китай има вълна от сливания и придобивания.

Това обаче е стратегията, която изглежда работи сега. Спирате акциите от търговия, за да предотвратите загубите.

Хората започнаха да коментират защо регулаторите позволяват това да се случва – може би защото някои акционерите използват тези акции като обезпечение за заеми и това очевидно е един от каналите за осигуряване на ликвидност за реалната икономика.

Ето още няколко неща, които бяха обявени през последните минути. Те са 5, ще ги изброя много, много бързо.

Значи имаме борсата за фючърси, която сега прави по-трудни късите продажби с фючърси върху индекса – CSI 500.

Ако погледнем каква е била търговията на 9 юли например – 30% са били именно такива сделки.

Нещата са свързани - Китайската централна банка каза, че ще осигурява достатъчно ликвидност и ще направи, каквото е необходимо, за да стабилизира пазарите.

Няколко минути по-късно един държавен фонд предостави над 80 милиарда долара в подкрепа на гаранциите на централната банка за осигуряване на ликвидност.

Тази сутрин стотици фондови мениджъри – ако си спомням точно става въпрос за 700 обещаха да инвестират собствените си пари в собствените си фондове в опит да възстановят доверието.

Ето и последната новина. Китай нареди на държавните компании да не изтеглят вече листнати  акции.

На практика им казват, не подклаждайте паниката. Това се случва сега. Не че биха го направили като имаме предвид условията на пазара в момента. 

Тези новини идват една след друга. Нека видим, какво ще се случи. Разбира се, сега имаме няколко почивни дни, които идват много на място за инвеститорите в Китай и тук в Хонконг.

 

fallback
fallback