43% от капиталовия пазар в Китай е блокиран

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg

08.07.2015 | 08:39
43% от капиталовия пазар в Китай е блокиран

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg

Още по темата

"Броят на китайските компании,  чиито акции са спрени от търговия, продължава да нараства, след като тази сутрин 43% от целия капиталов пазар в страната бяха блокирани. След публикуването на тази новина още десетина фирми също се присъединиха към тези, които в момента не могат да се търгуват на борсата. Мерките наистина са много сериозни, защото на практика в момента половината пазар в Китай не работи.

Водещият борсов индекс Ханг Сенг отчете понижение от над три процента. Със спад стартираха търговията и останалите индикатори в Хонконг. Новините обаче не свървшат с това. Китай увеличи изискванията за необходимото обезпечение за търговия с фючърсите на индекса CSI 500. Това се случва на фона на спекулациите, че регулаторите се опитват да ограничат продажбите на късо, защото много хора се опитват да се застраховат срещу риска и предприемат нови разпродажби. А това ускори срива в цената на акциите на много компании.

Така че увеличаването на капиталовите изисквания при търговията има за цел да спре тази тенденция. Освен това стана ясно, че държавната инвестиционна компания China Securities Finance ще купува повече книжа на малки компании. През последните години фокусът им е бил насочен по-скоро към сините чипове, като инструмент за подкрепа на капиталовите пазари. Сега обаче дейността им ще обхване и дребния бизнес. От друга страна обаче тази група става все по-малка, тъй като, както вече стана дума, в момента 43% от капиталовия пазар са спрени от търговия".