fallback

Атина ще даде плана си за реформи утре, Туск иска решение до края на деня

Драги, Меркел, Оланд и Ренци заседават

07.07.2015 | 21:05

Атина поиска помощ поне за 18 месеца. Министърът на икономиката Йоргос Статакис каза на CNBC, че неговата страна има нужда от помощ за срок от 18-24 месеца.

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че Гърция не е представила нови предложения за изход от кризата на днешната /7 юли 2015/ среща на финансовите министри. Според него обновеният гръцки план за реформи ще стане ясен в сряда, 8 юли, съобщи Катимерини в Туитър.

Eurogroup chief Dijsselbloem says #Greece did not submit new proposal today, due to do so by Wed when there will be Eurogroup teleconference

— Kathimerini English (@ekathimerini) July 7, 2015

 

Европейската среща на върха в Брюксел започна на фона на призивите на кредиторите още тази вечер да се намери решение. В Брюксел са премиерът на Гърция Алексис Ципрас и новият финансов министър Евклидес Цакалотис.

 

Ирландският министър на финансите Майкъл Нунън постави основата на позицията на финансовите министри на ЕС след заседанието на Еврогрупата следобед. Според него „министрите са готови да проучат гръцкия дълг, но за тази цел „детайлите от спасителния план трябва да се уточнят до другия понеделник“, когато според Нунън има насрочена нова среща.

Европейските лидери седнаха на масата за преговори – Матео Ренци, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Марио Драги обсъждат гръцките предложения.

Преди това президентът на Европейския съвет Доналд Туск предложи да се ускорят преговорите. Туск поиска още тази вечер да се вземе решение около финансовата помощ за Гърция.

Журналистите, акредитирани на срещата с изненада откриха, че баджовете им са валидни не за само деня, 7 юли, а за целия месец юли. Бруно Уотърфелд от Таймз изрази цветисто учудването си в Туитър.

Holy fuck. Our emergency summit passes are for all July not just today (as usual) pic.twitter.com/bZzRE5iwK8

— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) July 7, 2015
fallback
fallback