fallback

Ще донесе ли нещо ново новият финансов министър на Гърция

Коментар на Мат Кемпбъл за телевизия Bloomberg от Атина

07.07.2015 | 15:50 Автор: Георги Стоянов

Евклидис Тцакалотос беше назован като заместник на вече бившия финансов министър Янис Варуфакис. Разбира се, Варуфакис все още е в играта. Искам да ми кажеш повече за господин Цакалотос. Какво знаем за него и по какъв начин той ще е различен от Варуфакис, който е една доста противоречива личност, вероятно дори още повече за някои европейски лидери?

Още по темата

Мат Кемпбъл: Назначението на Евклидис Тцакалотос беше официално обявено преди часове. Тук обаче имаме по-скоро промяна в стила, отколкото по същество.

Той е много спокоен човек  с добри обноски и в никакъв случай не е провокативен. Варуфакис не се разбираше много добре с много от европейските си колеги, но що се отнася до политиката му, идеологията му, Тцакалотос е много подобен на Варуфакис.

Тцакалотос е от основателите на Сириза, управляващата партия в Гърция, така че това е по-скоро смяна в тона, отколкото по същество.

Смятате ли, че фактът, че е завършил Оксфорд ще бъде оценен от европейските кредитори?

Мат Кемпбъл: Ироничното е всъщност, че той има почти същата биография като Джордж Озбърн, британският финансов министър – човек с когото вероятно не споделя много възгледи.

Но да, разбира се, той има много общо с част от хората, с които ще работи. Ще кажа отново, че това важеше и за Варуфакис.

Варуфакис е австралиец, преподава в университета в Тексас, така че има известно препокриване от културна гледна точка.

Но в крайна сметка Сириза и лидерите на партията са много леви и това ще доведе до проблеми с германците и другите европейски партньори.

fallback
fallback