fallback

Най-доброто от Янис Варуфакис

Избрани цитати от бившия финансов министър на Гърция

06.07.2015 | 14:47 Автор: Георги Стоянов

Янис Варуфакис, бивш министър на финансите на Гърция:

Лично аз няма да подпиша още едно споразумение, с което се преструваме и разсрочваме. Алергичен съм към преструването и разсрочването.

Ако в понеделник се окаже, че гърците са гласували с Да, вие няма повече да сте финансов министър?

Още по темата

Янис Варуфакис: Няма да съм. Присъдата обаче няма да е Да – определено съм сигурен, че на гърците им е дошло до гуша от това да разсрочваме и да се преструваме. Както и на останалия свят между другото.

Вие лично няма да подпишете сделка без тя да включва преструктуриране дълговете. Това е фундаментално важно за вас.

Янис Варуфакис: Не, предпочитам да си отрежа ръката .

Червените линии по необходимост не са гъвкави. Но нашите червени линии и техните червени линии са такива, че все пак имаме допирни точки.

Иска ми се да имахме драхмата. Не правете грешка – това не е изявление, че искам драхмата сега. Аз просто искам да имахме драхмата и никога да не бяхме влизали в този валутен съюз. И според мен някъде дълбоко всички страни членки на еврозоната биха се съгласили с това сега, защото еврозоната беше много лошо конструирана. Веднъж след като сте вътре, вие не излизате без това да предизвика катастрофа.

Имаме правото обаче да бъдем чути и имаме правото да оспорим логиката на една програма, която очевидно се провали.

Тази криза, която започна през 2008, 2009 или 2010, вместо да ни помогне да се сближим още повече, създава центробежни сили, които правят политическият процес на задълбочаването на съюза дори още по-труден. И това е нещо, което трябва да преосмислим, като германци, като гърци, като португалци, като финландци, като словаци, като французи.

Ще направим компромис, ще направим компромис и ще направим компромис, за да постигнем бързо споразумение. Няма обаче да позволим да бъдем компрометирани.

Определено вървим на там… стъпка по стъпка. Няма да ви дам пресконференция, докато се опитвам да се измъкна.

fallback
fallback