fallback

ЕК чака мандат от Еврогрупата за нови преговори с Гърция

Европа беше до гърците през цялата криза, като данъкоплатците осигуриха парична подкрепа от 185 млрд. евро, посочва Валдис Домбровскис

06.07.2015 | 14:40 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия има нужда да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция, заяви заместник-председателят на Комисията на пресконференция Валдис Домбровскис, предава БТА.

Още по темата

Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, добави той.

„Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната“, добави Домбровскис. - „В еврозоната има 19, а не само една демокрация“, допълни той.

„Няма лесен изход, много време и възможности бяха пропилени, много малко биха били печелившите от настоящото положение“, коментира заместник-председателят на ЕК. - „За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема“, заяви Домбровскис. „Европа беше до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци осигуриха невиждана парична подкрепа от 185 милиарда евро“, уточни той.

По неговите думи на утрешното заседание на министрите на финансите и на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи заместник-председателят на ЕК.

Той определи въведената банкова ваканция в Гърция като „нечестно решение“. ЕК е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от Еврогрупата, заяви Домбровскис.

fallback
fallback