Какъв ще е отговорът на ЕС след референдума в Гърция

Коментар на Джоунс Хайдън за телевизия Bloomberg от Брюксел

06.07.2015 | 14:35 Редактор: Георги Стоянов
Какъв ще е отговорът на ЕС след референдума в Гърция

Джоунс, каква е реакцията в Германия и останалите кредитори?

Джоунс Хайдън: Това определено не е резултатът, който те очакваха или на който се надяваха на този референдум в Атина и според мен сега те просто се опитват да се прегрупират, за да решат, кой е най-добрият начин да продължат.

На този етап господин Ципрас обяви, че ще лети до Брюксел часове след обявяването на резултата от гласуването, за да подпише сделка.

Още по темата

Аз не мисля, че това ще се случи. Президентът на Европейската комисия каза, че ще проведе разговори с лидерите на останалите страни от еврозоната, не с Гърция, а с останалите лидери.

Те се опитват да решат, какво да направят, каква да е следващата стъпка в този процес, сега, когато предложението, което те сложиха на масата за преговори е отхвърлено от хората в Гърция.

Мислиш ли, че лидерите на ЕС на практика недооцениха настроенията на хората в Гърция преди референдума?

Джоунс Хайдън: Определено изглежда така. Лидерите на останалите европейски страни и кредиторите се опитваха да представят референдума като вот за или срещу оставането на Гърция в еврозоната, така че те се опитваха да отправят послание директно към хората в Гърция и да кажат - от това зависи бъдещето ви – или в еврозоната или не.

И очевидно това не проработи. Гърците гласуваха конкретно срещу пакета от мерки с бюджетни икономии - дали те харесват тези мерки или не.

И определено те не ги харесват. От тук идва и тази решителна победа за всички, които гласуваха с Не.

И сега ще трябва да се върнем в Брюксел във вторник и да решим, как ще продължим сега, след като гърците гласуваха толкова решително.

Колко вероятно е Гърция да получи частично опрощаване на дълговете, за което  настоява, Джоунс?

Джоунс Хайдън: Сега, след като предложението на кредиторите, в което не се предвиждаше опрощаване на дългове, е отхвърлено, сигурен съм, че когато Гърция направи ново предложение в него ще бъде заложена идеята за опрощаване на част от дълговете на страната.

Това е нещо, за което те настояваха особено твърдо през последните няколко седмици.

По време на този процес, през последните 4-5 месеца кредиторите подчертаха пределно ясно, че настоящата програма трябва да приключи  и чак след това може да се говори за понижаване на дълговата тежест.

Така че сега трябва да видим, дали резултатът от този референдум ще промени тази позиция и кредиторите ще предложат поне някакви мерки за понижаване на дълговата тежест.

Може би не директно опрощаване на дългове, а някакви други мерки, с които могат да помогнат на Гърция в това отношение.

Все още не е ясно на този етап, как ще решат да продължат.

Ок, Брюксел, където се намираш, е във фокус за всички. Какви са следващите стъпки там?

Джоунс Хайдън: Президентът на Европейската комисия разговаря с останалите лидери на страните от еврозоната и той ще разговаря с Дислеблум , председателя на Еврогрупата и с Драги, президентът на Европейската централна банка.

Това се случва тази сутрин. По късно в понеделник ЕЦБ ще вземе решение за ликвидната подкрепа за гръцките банки – това е много важен въпрос – дали банките ще могат да отворят във вторник, както гръцкото правителство обеща.

Това зависи до голяма степен от решението на ЕЦБ след консултациите с Юнкер – президентът на Европейската комисия и Диселблум, председателят на Еврогрупата.

След това имаме среща на Еврогрупата – финансовите министри във вторник и те ще подготвят срещата на европейските лидери във вторник вечерта тук в Брюксел.

Така че това ще е един много напрегнат ден, много напрегната седмица – следващите няколко дни за това, накъде отиваме от тук на сетне със ситуация в Гърция.