fallback

Има ли риск от балон на фондовите пазари

Коментар на Холгър Щмидинг, главен икономист на Berenberg и Марк Гилбърт за телевизия Bloomberg от Лондон

06.07.2015 | 11:05 Автор: Георги Стоянов

Холгър, това е нещо, което, разбира се, се случва на финансовите пазари. Виждаме толкова волатилност. Сега има опасения за евентуални манипулации. Какво означава това за регулаторите и законодателите?

Холгър Щмидинг, главен икономист на Berenberg:

Балони се пукат. Регулаторите трябва да внимават с това. Като икономист обаче аз съм доста спокоен в това отношение.

Още по темата

Китайският фондов пазар не е най-добрият инструмент за финансиране на китайската икономика. Това всъщност са китайските банки.

Ако е необходимо, банките могат да гарантират, ако правителството поиска, че в Китай ще има толкова инвестиции, колкото правителството иска.

Марк Гилбърт: Глобалната пазарна капитализация достигна 70 трилиона долара. Това е ръст от 80% спрямо рекордно ниските нива по време на кризата.

Така че светът все още е в добра форма. Що се отнася до балона, както ти каза, въпросът в Китай ще се реши, а глобалният фондов пазар все още е в добра форма.

Холгър, съвсем на кратко, ти притесняваш ли се изобщо за възможността евентуално пазарно събитие да засегне икономиката?

Холгър Щмидинг: Не особено в Китай. Не.

Марк?

Марк Гилбърт: Не, глобалната икономика е в доста добра форма. Американската икономика е в доста добра форма, а Европа ще е в доста по-добра форма, отколкото очаквате, особено след като проблемът с Гърция се разреши.

Добре, това е ключовата дума – особено, ако проблемът в Гърция се реши.

 

fallback
fallback