fallback

Защо еврото поскъпва на фона на лошите новини за Гърция

Коментар на Стивън Сайуел, глобален валутен стратег на BNP Paribas от Лондон

03.07.2015 | 17:25 Автор: Георги Стоянов

Какво си мислите сега, когато приближаваме към този референдум в неделя в светлината на тези проучвания на общественото мнение, според които резултатите са доста близки, за да кажем, какъв ще е изхода?

Стивън Сайуел, глобален валутен стратег на BNP Paribas:

Това определено е фокусът на валутните пазари и мисля, че пазарите наистина са притаили дъх в очакване да разберат какво ще се случи.

Още по темата

Какво мислим ние? Ключовият момент бихме казали, е че в понеделник може да видим доста драматично движение в едната или другата посока.

И според мен, тъй като изходът изглежда доста черно - бял това вероятно  ще е първата реакция.

След като казах това може би има защо да пренебрегнем тази първоначална реакция.

И причината защо казвам това  е, че е чудесно, че Ципрас казва, че ще подпише сделка в понеделник.

Тогава обаче може да няма предложение от страна на кредиторите, което да подписва.

Фокусът сега е, че нещата са се променили, след като капиталовите контроли бяха въведени. Така че всичко трябва да бъде предоговорено.

Ето защо подписването на сделка в понеделник е изключено. В същото време, ако гърците гласуват с Не, това не означава задължително, че излизането им от еврозоната е неизбежно.

Така че сценарии, при който апетита за рискови активи се изпарява след евентуален отрицателен вот наистина съществува, но отново, този ефект вероятно ще бъде смекчен с преговори. 

Така че в понеделник сутринта може да очакваме движение и в двете посоки. 

Да и е важно да поставим движението на еврото през последните седмици и вероятно движението, което ще видим в понеделник, в контекста на апетита за рискови активи на пазара, а не само на историята, какво ще се случи с евро в резултат от всичко това. Защото понякога еврото се търгува вероятно малко контра интуитивно по отношение на историята около апетита за рискови активи и това дали еврото ще се разпадне или не остава на заден план.

Стивън Сайуел: Мисля, че това е ключовият момент и тук нещата са доста двузначни. Такова е виждането ни в BNP Paribas от доста време.

Това, на което станахме свидетели през последните няколко седмици е, че лошите новини в Гърция всъщност доведоха до поскъпване на еврото.

И причината за това е, че истинският двигател зад еврото сега всъщност е програмата на ЕЦБ за вливане на ликвидност.

И разбира се, тя кара пазарите да заемат меча позиция спрямо еврото. Така че ако имам сценарий, при който пазарите са играли на късо спрямо еврото, сега, за да понижат риска, това означава да започнат да купуват евро обратно и от там имаме тази контра интуитивна логика между заглавията от Гърция и еврото.

Така че, ако следим валутните пазари за някаква реакция на резултатите в неделя, вероятно не трябва да гледаме само еврото? Може би трябва да погледнем и някъде другаде? Има ли неще друго, което следите? Или всичко просто се свежда до апетита за рискови активи?

Стивън Сайуел: Така си мисля. Ключов момент, върху който ще се фокусираме, са спредовете в страните от периферията на еврозоната, особено Испания и Италия - спредовете спрямо германските облигации.

Мисля, че тази реакция ще е доста ключова. Ще повторя, както и при валутните пазари, в понеделник може да видим доста рязко движение

Ние обаче бихме ви посъветвали да пренебрегнете тези първоначални реакции.

fallback
fallback