Aetna потвърди, че може да купи Humana за 34 млрд долара

Нейра Чехич, Bloomberg

03.07.2015 | 10:41
Aetna потвърди, че може да купи Humana за 34 млрд долара

Порой от пари от Обамакеър насърчават треската за придобивания в сектора на здравното осигуряване в САЩ.

Health Net Inc се съгласи да бъде купен от застрахователя Centene Corp за 6,8 млрд долара. Очакват се още сделки за много милиарди след като здравноосигурителни дружества, болници и фармацевтични компании искат да се разраснат, за да могат да използват правителствената програма, наречена Obama Care, щатските Medicaid и Medicaid Advantage.

"Законът за достъпното здравеопазване /Affordable Care Act/ сложи началото на треската за сливания", каза Джералд Комински, директор на UCLA Center for Health Policy Research. "Наливат се милиарди долара в системата и това са пари за купуване на осигуровки".

Подписаният от президента Обама здравен закон сложи отприщи най-големия растеж в сектора в последния половин век.

 

Още по темата

Коментар от Лондон на Нейра Чехич, Bloomberg

Humana е привлекателна вероятно защото има голямо присъствие в програмата MediCare Advantage. Това е частната версия на обществената програма за здравеопазване в САЩ което има голям дял в застрахователния пазар. Така е, защото е насочена към по-възрастните хора и хората с увреждания и защото броят на хората в САЩ над 65г. се увеличава. Това е пазар на бейбибумърите. Членската маса се увеличава. Това дава възможност за частното осигуряване.

Humana е един от най-големите доставчици и се превърна в цел за придобиване. Един източник, близък до случая ни каза, че в началото на годината с Humana са се свързали от и от Cigna. Това е помогнало да се стигне и до тази възможна сделка.

Казаха ни, че интензивни преговори между Aetna и Humana се водят от две седмици, а сделката може да бъде обявена още този уикенд.

 

Cigna ни говори нещо, говорили сме за сектора, нали? Темата в него е сливания и придобивания.

Да, всъщност и петте най-големи застрахователи искат да сключват сделки в момента. Centene се съгласи да купи Health Net, Anthem наддава за Cigna. Всъщност в индустрията на здравното осигуряване - което е повече от просто здравно застраховане, в здравната индустрия бяха обявени рекордни сделки за 400 млрд долара за дванайсетте месеца до 31 май.

Това, което помогна за консолидацията в здравното застраховане бе неотдавнашното решение на Върховния съд за ObamaCare. То подкрепи субсидиите за над 6 млн души, които получиха подкрепа да си направят здравна застраховка. Това означава повече плащащи клиенти за застрахователите и отприщи пороя.