Рекордни доставки на желязо в началото на юли

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg

03.07.2015 | 08:40
Рекордни доставки на желязо в началото на юли

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg

"Последните данни от пристанището в Хедланд показват, че доставките на желязна руда през юни достигат рекордните 38,4 милиона тона. Ръстът им спрямо същия месец на миналата година е с 14 на сто. Предишния рекорд впрочем беше за месец май тази година - 32,6 милиона тона. Така че пазарът твърдо остава под влиянието на производствения бум и това естествено оказва натиск върху цените на желязото.

Въпреки това те успяха да отбележат повишение от 16% за трите месеца преди юни, след като износът на Австралия и Бразилия се оказа по-слаб от очакваното. След това обаче добивите достигнаха нормалните си нива, а само вчера желязната руда поевтиня с 6 на сто до малко над 55 долара за тон. Така тя постепенно се доближава до дъното, достигнато по-рано тази година.

Още по темата

Тези тенденции се отразяват и на акциите на големите минни компании, като Рио Тинто, BHP Billiton и BC Iron, но тези на Фортескю Металс поведоха възходящия тренд. Което е нормално, тъй като те добиват само желязна руда и са особено чувствителни към промените в търсенето и предлагането".