Ролята на ЕЦБ е ключова за съдбата на Гърция

Коментар на Джейн Фоли, главен валутен експерт на Rabobank за телевизия Bloomberg от Лондон

02.07.2015 | 16:21 Редактор: Георги Стоянов
Ролята на ЕЦБ е ключова за съдбата на Гърция

Направи ми впечатление тази сутрин, докато преглеждах някои от бележките ви, че виждате опасност нещата да се окажат циклични, в смисъл не това, кой задържа ситуацията. Изглежда, че в известен смисъл МВФ помага на Гърция, защото те знаят, че ЕЦБ го прави и ЕЦБ помага на Гърция, защото знаят, че МВФ е насреща. Не е ли това нещо, което просто приемаме за даденост, а всъщност трябва да ни притеснява?

Джейн Фоли, главен валутен експерт на Rabobank:

Още по темата

Мисля, че трябва да се притесняваме и особено ролята, която ЕЦБ играе, е абсолютно ключова.

Нека се върнем към Кипър от преди няколко години. ЕЦБ каза на Кипър, че те трябва да се договорят за спасителна програма, преди програмата за извънредно финансиране за банките да бъде продължена.

Ако разгледаме ситуацията в Гърция, прочетохме доста заглавия за това, че Гърция не плати на МВФ на 30 юни и това беше съшия ден, в който приключи спасителната програма.

И това е наистина ключово, защото сега Гърция няма действаща спасителна програма и според мен фокусът трябва да падне върху това.

Защото ЕЦБ проведе извънредна среща миналата вечер и реши да не променя политиката си към Гърция.

Всички обаче знаем, че предстои това огромно плащане към ЕЦБ на 20 юли в размер на 3,5 милиарда евро.

Ако те не платят, ръцете на ЕЦБ може да се окажат вързани и в този момент, ако ЕЦБ реши да повиши изискванията за обезпечение към гръцките банки, гръцките банки могат да колабират.

Ето защо действията на ЕЦБ, са абсолютно ключови.

А как ЕЦБ оправдава продължаващата си подкрепа за гръцкия банков сектор, като се има предвид, че тази спасителна програма е приключила? И ако разберем, как те оправдават подкрепата си, може би ще разберем, кога ще престанат да подкрепят гръцката банкова система?

 

Джейн Фоли: Ще кажа отново, в понеделник те могат да преразгледат мандата си и да кажат, няма спасителна програма за страната и ние ще прекратим извънредното финансиране за гръцките банки.

Нивото на това финансиране от петък миналата седмица беше 89 милиарда.

Те могат, ако искат да сринат гръцките банки и именно този риск е причината, заради която те решиха да не правят никакви промени тази седмица.

Те знаят, че техните решения наистина могат да тласнат Гърция в едната или другата посока.

Защото в крайна сметка, ако ликвидността в гръцките банки наистина се пресуши и ние знаем заради наложените капиталови контроли, че ситуацията е наистина лоша за много потребители  и много малко бизнеси, ако това продължи, в определен момент Гръцката централна банка може да се окаже принудена да започне да печата друга валута.

Така че позицията на ЕЦБ във всичко това е абсолютно ключова.