Standard Chartered: Референдумът ще е ключов за съдбата на Гърция

Коментар на Сара Хюуин, главен икономист за Европа на Standard Chartered за телевизия Bloomberg от Лондон

02.07.2015 | 12:15 Редактор: Георги Стоянов
Standard Chartered: Референдумът ще е ключов за съдбата на Гърция

Не знам дали трябва да залагаме прекалено много на тези данни от проучвания на общественото мнение, които научаваме от гръцката преса. Според тези проучвания повечето гърци ще гласуват с ‘Не’. Едно от нещата, които научихме от британските избори обаче е, че не трябва да обръщаме прекалено голямо внимание на тези проучвания. Все пак това е само едно проучване и ще има и други. Разбираме, че скоро ще бъдат публикувани нови. Какво мислите за този референдум през почивните дни?

Сара Хюуин, главен икономист за Европа на Standard Chartered:

Още по темата

Въпросът, който е поставен изглежда много сложен и технически. Свързан е с сделката, която беше на масата за преговори в края на миналата седмица.

Сделката, която, разбира се, беше отхвърлена от правителството.

Европейската страна, Еврогрупата и държавните глави казват, че този референдум е за бъдещето на Гърция в еврозоната.

Така че гласуване с да означава, че гърците искат да останат в еврозоната, а с не – че искат да напуснат еврозоната.

Ето защо проучванията на общественото мнение от сега до неделя ще са от голям интерес за пазара.

Според мен това, което току що цитирахме, е особено важно,защото досега предполагахме, че ще има крехко мнозинство в подкрепа на сделката.

Така че това проучване, според което отрицателният вот печели, е доста интересно и притеснително развитие.

Да, искам само да ви дам малко подробности. Изглежда, че подкрепата за отрицателния вот спада, тъй като банките остават затворени. Така че може би това означава някаква инерция за гласуване с да. Аз обаче нямам информация, колко от хората все още не са решили, как да гласуват. Тези конкретни проучвания не ни казват това. Така че ще оставим тази тема за момента. Нека да поговорим обаче за защитите, които бяха изградени през последните няколко години,за да бъде защитена останалата част от европейската икономика от евентуалното разпространение на гръцката криза. Тези защити работят ли са за момента или все още не са тествани?

Сара Хюуин: Не мисля, че са напълно изпробвани, но за сега се държат. Ако погледнем, какво се случва с разходите за финансирането на по-уязвимите страни, като Португалия, Испания, Италия, определено видяхме, как доходността там се повишава, но далеч не до нивата, които наблюдавахме през 2011 – 2012, когато за последно имахме криза, а това беше преди въвеждането на тези защити.

Така че сега ЕЦБ нямаше какво толкова да каже по-въпроса.

Централните банкери подчертаха, че тези защити са на място и до сега европейските пазари и особено облигационните пазари, както и еврото, изглеждат сравнително спокойни.

Фондовите пазари са малко по-различна история, разбира се.

Така че мисля, че не може да твърдим, че няма абсолютно никакъв ефект, но определено за сега разпространението на кризата е овладяно.