Щатският долар продължи възходящия си тренд

Валутен коментар на 2 юли 2015

02.07.2015 | 08:09
Щатският долар продължи възходящия си тренд

Щатският долар продължи възходящия си тренд тази нощ, отчитайки най-силния си двудневен ръст за последния месец. Еврото остава под натиска на очакванията за ключовия референдум в Гърция, който ще се проведе през уикенда. засега проучванията сочат лек превес на хората, които ще кажат "да" на условията на кредиторите.  Част от фокуса на пазарните участници обаче се премести отново върху разминаването на монетарната политика в Еврозоната и в Съединените щати. То също влияе позитивно на долара, който постепенно си връща позицията на инвестиционно убежище.

 

По-късно днес се очакват и данните за трудовия пазар в САЩ. Прогнозата е за ръст на новосъздадените работни места с 233 хиляди през юни и за спад на безработицата до 5,4 на сто - много близо до нивото на пълна заетост. Данните излизат на фона на опитите на Федералния резерв да прецени дали икономиката е готова за първото повишение на лихвите от близо десетилетие насам.

 

Тази сутрин обаче най-резките движения наблюдавахме при новозеландския долар, който падна до ново 5-годишно дъно от 67 американски цента. Основната причина са очакванията за ново понижение на лихвите от страна на централната банка до 3%. Дебатът всъщност е концентриран около въпроса колко още такива понижения ще има. От ANZ Bank прогнозират, че до октомври тази година лихвите ще достигнат 2,5 на сто. Така централните банкери на практика ще заличат всички миналогодишни повишения на основната лихва, които бяха в общ размер от 100 базисни пункта, на фона на продължаващия спад в цената на млечните продукти.