fallback

Доверието в японската икономика се възстановява

Коментар на Жулиет Сали за телевизия Bloomberg от Хонконг

01.07.2015 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

Изглежда доста добре.

Жулиет Сали: Изглежда  много добре. Очаквахме позитивни новини от Азия тази седмица и сега имаме това проучване Tankan от тази сутрин и то определено надхвърля очакванията.

Доверието се повишава за първи път от три тримесечия. Големият индекс на не-производствения сектор достигна 15 пункта спрямо 12 през предходното тримесечие и този резултат определено надхвърля очакванията.

Още по темата

Индексът се очаква да продължи да нараства и да достигне 16 пункта през  третото тримесечие. Така че очакваме още растеж.

При това големите компании планират да разширят капиталовите си разходи с 9,3% през годината до март 2016.

Очакваме да бъдат похарчени повече пари. Това е страхотна новина за премиера Шинзо Абе.

Разбира  се, той полага усилия да стимулира Японската икономика. Той наистина иска производителите да започнат да харчат парите си и да ги върнат в икономиката.

Говорихме за големите производители тук, но мисля, че малките компании изглежда са тези, които наистина бяха засегнати от тази по-слаба йена. Какво мислиш за това?

Жулиет Сали: Малкият производствен индекс всъщност е нулев, въпреки очакванията, че ще достигне 1 пункт.

Тук очакванията се разминаха. Прогнозите за следващите тримесечия остават без промяна на нула. Така че тук имаме известна слабост.

Мисля, че малките производители на практика са засегнати повече от това, което се случва глобално.

И те ще се окажат малко по-засегнати от това, което виждаме че се случва в Гърция.

Прогнозите на по-големите производители са повече свързани със състоянието на местната икономика, която изглежда доста прилично в момента и определено се възстановява от рецесията от миналата година.

 

fallback
fallback