Гърция в капана на референдума

Коментар Гай Джонсън за телевизия Bloomberg от Атина

01.07.2015 | 16:35 Редактор: Георги Стоянов
Гърция в капана на референдума

Гай, референдумът се приближава, как ще се развият нещата? Вчера имахме този протест пред парламента, който е зад теб. За какво протестираха? Протестът беше в подкрепа на споразумението, след демонстрацията срещу него предишната вечер.

Гай Джонсън: Да имаше две демонстрации в тези две поредни вечери. Миналата вечер излязоха хората, които са за сделка с кредиторите.

Те изразиха подкрепата си за това Гърция да остане в еврозоната, Риш. Предишната вечер пък протестираха хората, които ще гласуват на референдума с Не.

Още по темата

Валя доста силно миналата вечер тук в Атина и това може би малко охлади ентусиазма. Имаше толкова чадъри, колкото и плакати, на които пишеше, че Гърция трябва да остане в еврозоната.

По-късно днес ще бъдат публикувани проучвания на общественото мнение, които трябва да ни дадат представа за това, в коя посока е вероятно да се развие това гласуване. 

Тези проучвания не са винаги точни и в такъв труден и кратък период от време това ще усложни още повече задачата на тези, които извършват проучването.

По-късно обаче ще получим представа и ще опитаме да разберем на къде отива тази история.

Разбира се, през следващите няколко дни ще станем свидетели на това, как политическият натиск ще се увеличи.

От това, което може да преценим в момента, резултатът ще е невероятно близък. Така или иначе господин Ципрас  полага огромни усилия да убеди гърците да гласуват с Не.

Имаме кметовете на градове като Атина  и Солун,  които обаче лобират в подкрепа на другата страна.

За момента все още няма коментари от останалите партии за това, каква е тяхната позиция.

Господин Ципрас обаче наистина заема много твърда позиция. Трябва да гласуваме с не, трябва да спечелим доста по-силна позиция в тези преговори.

Гай, премиерът поиска тази двугодишна спасителна програма. Той искаше да види дали Германия ще се съгласи. Те казаха, че няма да сключват сделки, докато не мине референдума. Това отчаяна стъпка на гръцкото правителство ли е?

Гай Джонсън: В известен смисъл да. Мисля, че това е тактика за забавяне може би свързана с ЕЦБ Ивон.

За да са сигурни, че те няма да им спрат кранчето още днес. Има определен страх тук.

Срещата на ЕЦБ по-късно днес ще е ключова. Те могат да променят изискванията за активите за обезпечение, които гръцките банки предоставят в замяна на ликвидната подкрепа.

И ако те направят това тук има опасения, че някои от банките няма да оцелеят. Така че да, това е отчаяна последна стъпка. Мисля, че ще видим още от същото през следващите няколко дни.