fallback

Иранските ядрени преговори удължени със седмица

Коментар от Лондон на Райън Чилкот

01.07.2015 | 16:02

Коментар от Лондон на Райън Чилкот, Bloomberg:

Доближаваме се до сделка с Иран. Не вярвах, че ще го кажа. Най-важното сега е да следим кой участва в преговорите. Първо имаме иранския външен министър, братът на президента на Иран, който му е близък помощник. Освен това присъства ръководителят на ядрената програма, шефът на глобалния регулатор, който има много особени отношения в момента с Иран.

Това означава, че сега наистина са навлезли в подробности как точно ще се правят проверките. Споменахте коментарите на руския външен министър Лавров. Фактът, че той казва, че остават само процедурни въпроси е важен. Преди месец говорих с него и честно казано, той беше малко скептичен дали наистина ще постигнем сделка.

Сега вече всеки повтаря деня 7 юли. Когато крайният срок 30 юни 2015 бе удължен с една седмица до 7 юли, вторник, вече беше ясно. Ако не ви трябва, би изглеждало глупаво, нали?

Няколко пъти съм го правил. Така че явно наближаваме към сделка и дяволът е в детайлите. Но помислете: най-важният човек в преговорите е върховният лидер на Иран. А той туитна снимка от преговорите и ги нарече "смели" и "верни". Това е признак за подкрепа, защото накрая е важно това, което той реши. Ако той говори така, сега хората си казват, че стои зад целия процес и другия вторник ще имаме сделка.

Така американският Конгрес ще може да си поиграе малко, но накрая няма да застане на пътя му и ще го благослови.

Иранският петрол е важен. Иранците имат около 19 млн барела - това е към една четвърт от глобалната дневна консумация, приготвени на 9 танкера, които чакат на пристанищата им. Веднага щом сделката бъде потвърдена и подписана те тръгват към пазарите. Ще отнеме известно време за коригиране на производството, нещо около 2016. Но ако видим кое движи цената на петрола в момента, то няма нищо общо с Иран, а е свързано само с Ирак.

Миналия месец само Ирак е увеличил производството си с около половин милион барела. Това е почти толкова, колкото иранците ще докарат на пазара един месец. А иракчаните го направиха за един ден - рекордно производство от Ирак!

Вижте целия ОПЕК - само половин милион барела производство. ОПЕК помпи сякаш идва краят на света. И после- САЩ - днес чакаме данните за запасите на петрол, за да научим точно колко петрол има Америка.

Ще видим какво ще излезе от САЩ от статистическия отдел на Министерството на енергетиката. Но е много важно, че май търсенето на петрол, който е на разположение на най-големия потребител на света намалява. Това означава, че цените няма скоро да се повишат.

Иракското производство на петрол се повиши до рекордно ниво този месец, като добивът на ОПЕК се очаква да е достигнал 32,1 млн барела на ден спрямо целта от 30 млн барела на ден, съобщи на 1 юли 2014 AMZ. Общото предлагане на ОПЕК скочи до тригодишен връх от 31,6 млн барела дневно през юни, скок от 31,3 млн барела на ден за май, според проучване на Ройтерс.

ОПЕК повиши производството с над 1,3 млн барела на ден след като реши през ноември 2014 да пази пазарния си дял, вместо цените.

Окончателно споразумение между Шесторката и Иран по ядрената програма на Техеран може да добави още петрол на пазара. Крайният срок от 30 юни 2015 за постигане на ядрено споразумение може да позволи на Иран да изнася повече петрол на свръхпреситения пазар бе удължен до 7 юли 2015.

В САЩ производството на петрол се увеличи с 9000 барела на ден до 9,7 млн барела на ден през април - най-много от май 1971, съобщи американската енергийна администрация в месечните данни, публикувани на 30 юни, цитирани от Ройтерс.

Запасите от суров петрол са се увеличили с 1,9 млн барела за седмицата до 468,9 млн в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 2 млн барела. Търсенето обаче още расте - с 77000 барела дневно, показват данните на API.

 

fallback
fallback